Suklaa-allergia onkin torakka-allergia, kertoo tuore australialaistutkimus. Jos suklaan syönti aiheuttaa silmien ja kurkun kutinaa sekä iho-oireita, hyvä uutinen on se, että oireet eivät johdu kaakaosta. Vähemmän miellyttävä tieto on kuitenkin se, että allergisoiva aineosa onkin torakka.
To­rak­ka-al­ler­gia on ku­vat­tu jo vuon­na 1959. Se on Suo­mes­sa har­vi­nai­nen, mut­ta Kes­ki-Eu­roo­pas­sa jo ylei­nen. Al­ler­gia joh­tuu to­ra­kan kuo­ren, syl­jen ja ulos­tei­den pro­teii­nis­ta. Tutkijoiden mukaan jokaisessa suklaapatukassa on keskimäärin kahdeksan torakan osaa. Tur­va­ra­ja­na pi­de­tään 60:ä to­ra­kan osaa sa­dan gram­man suk­laa­pa­tuk­kaa koh­ti.
Tut­ki­joi­den mu­kaan to­ra­kan osia on mah­do­ton eli­mi­noi­da, sil­lä ne kul­keu­tu­vat elin­tar­vik­kei­siin raa­ka-ai­neen mu­ka­na. Jos to­ra­kat ha­lut­tai­siin pois­taa elin­tar­vi­ke­ket­jus­ta ko­ko­naan, tar­vit­tai­siin li­sää tor­jun­ta-ai­nei­ta, mut­ta nii­den jää­mät oli­si­vat ter­vey­del­le va­hin­gol­li­sem­pia kuin it­se to­rak­ka, kertoo Helsingin Sanomat.

Lähde: HS