Tässäpä kesämatkailijalle oiva kohde. Lapinjärven Kirkonkylällä, Lukkarinpuistossa, nimittäin kasvaa ahomansikoita, marja-aroniaa, marjatuomipihlajaa, erilaisia viinimarjapensaita, pensasmustikkaa, marjasinikuusamaa, tyrniä, raparperia, oreganoa ja meiramia – ja ne ovat kaikkien käytettävissä. Ne ovat osa syötävää puutarhaa, joka on suunniteltu puistoon kaikkien puiston käyttäjien iloksi ja hyödyksi.

– Tämä maistuu ihan mustikalta! hihkaisee lapsi, joka on maistanut juuri ensimmäistä kertaa marjasinikuusamaa.

Kauas ei maistelemaan tarvitse lapsen kanssa Lapinjärvellä lähteä, sillä syötävä puutarha löytyy keskeltä Kirkonkylää.

Lapinjärven Kirkonkylällä, Lukkarinpuistossa, kasvaa ahomansikoita, marja-aroniaa, marjatuomipihlajaa, erilaisia viinimarjapensaita, pensasmustikkaa, marjasinikuusamaa, tyrniä, raparperia, oreganoa ja meiramia – ja ne ovat kaikkien käytettävissä. Ne ovat osa syötävää puutarhaa, joka on suunniteltu puistoon kaikkien puiston käyttäjien iloksi ja hyödyksi.

Lapinjärven Lukkarinpuisto on kaikille avoin eri-ikäisten hyvinvointipuisto. Puistosta löytyy erilaisia leikkivälineitä, mutta myös juhla-aukio esiintymislavan kera, kosteikkoa, pensaslabyrintti, tilaa puistojumpata, picnic-paikka – ja syötävä puutarhapuisto.

Lukkarinpuisto tarjoaa jokaiselle jotakin. Lukkarinpuisto uudistui vuonna 2017 ja sen suunnittelussa olivat aktiivisesti mukana kuntalaiset. Kuntalaisten toiveita kuultiin ja otettiin huomioon suunnittelussa ja toteutuksessa. Puiston suunnittelussa haluttiin ottaa eri ikäryhmät ja kävijäryhmät monipuolisesti huomioon.

Elokuussa Lukkarinpuistossa vietetään toista kertaa Lapinjärven Puistofestarit (9.-11.8.) ja puistossa tapahtuu festivaalitapahtuman lisäksi läpi vuoden. Viikoittain Lukkarinpuistossa voidaan nähdä puistojumppaa, päiväkotiryhmiä, nuoria ja piknik-kävijöitä. Lukkarinpuistossa on myös muutama mobiilipelaajille PokemonGo ja Harry Potter Wizard Unite -piste, jotka keräävät kävijöitä pysähtymään.

Kypsiä marjoja löytyy jo

Syötävä puutarha on istutettu Lukkarinpuiston puutarhareunaan. Syötävästä puistosta etsivä voi löytää niin ahomansikoita kuin pensasmustikoitakin. Tällä hetkellä marjasinikuusamat ovat kypsiä, raparperia on paljon ja marjatuomipihlajat alkavat kypsyä.

Vielä hetken saa odottaa tyrnien, marja-aronioiden sekä luumukirsikkojen kypsymistäkin, mutta tänä kesänä myös niitä pääsee poimimaan. Yrttien joukossa meiramia, iisoppia ja oreganoa on paljon ja niiden tuoksun tuntee nenässään kauas.

Lukkarinpuiston syötävän puutarhan lisäksi puistosta löytyy myös kasveja, joita ei saa syödä. Ne on aseteltu puistossa erikseen.

– Marjoihin ja syötäviin kasveihin kannattaa pienten lasten kanssa käydä tutustumassa yhdessä, ehdottaa Pia Saljas, kunnan puutarhuri. Kasvien tunnistamiseen saa myös aina pyytää apua.

”Saako näitä syödä ihan oikeasti?”

Lukkarinpuiston syötävä puutarha ihmetyttää lapsia, jotka ovat saapuneet puistoon leikkimään. Puutarhaa saa ihailla, mutta myös maistella.

Marjasinikuusaman marjoja pitää etsiä lehtien alta. Niiden muoto ihmetyttää lapsia.

– Sehän on kuin pitkulainen mustikka! he innostuvat.

– Saako näitä syödä ihan oikeasti? Nämäkö ei ole kenenkään omia? varmistaa eräs syötävää puutarhaa ihmettelevistä lapsista.

Hyväksynnän saatuaan lapset keräävät nyrkit täyteen ahomansikoita ja palaavat jatkamaan leikkejään.

– Tänne vaan keräämään, muuten linnut syövät ne meidän puolestamme!, kehottaakin puutarhuri Saljas.

Lähde ja kuva: Lapinjärven kunta