Hauska ja totuudenmukainen. Näillä kahdella sanalla näyttelijä-laulaja Maria Lund kuvailee heinäkuun lopussa Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa ensi-iltansa saavaa Hajuvettä ja lihapullia -näytelmää. Näytelmässä päästään kurkistamaan teatterin kulissien takaista elämään.

– Teatterin takahuoneessa syntyy pitkiä, voimakkaita ihmissuhteita ja käydään syvällisiä keskusteluja. Löysin aikoinaan ensimmäisen kaasoni, näyttelijä Laura Rämän teatterin takahuoneesta, Maria kertoo Metropolille.

Takahuonemaailmaan mahtuu niin ihania kuin ikäviäkin muistoja. Hän sai aikoinaan kuulla edesmenneen äitinsä, laulaja Tamara Lundin terveydentilan huonontumisesta väliajalla.

– Olin keikalla ison sinfoniaorkesterin kanssa, kun sain väliajalla puhelun isältäni. Tein sen virheen, että vastasin puhelimeen. Hän kertoi, että äidin tila on huonontunut ja pyysi tulemaan mahdollisimman nopeasti paikalle. Vuodatin kyyneliä ja nousin takaisin lavalle viihdyttämään yleisöä, Maria kertoo.

Maria näytteli Äänekoskella kesäteatterissa ollessaan raskaana. Hän kärsi voimakkaasta raskauspahoinvoinnista.

– Oksensin ihan koko ajan. Minua varten takahuoneeseen oli sijoitettu useita oksennusämpäreitä. Lavalla en oksentanut ollenkaan eikä pahoinvointini näkynyt yleisöön. Vastanäyttelijälle annoin merkkejä, että minua ei kannata pussata suutelukohtauksessa, koska nyt maistuu pahalle.

Kohtauksia omasta elämästä

Useat Hajuvettä ja lihapullia -näytelmän kohtauksista ovat todellisesta elämästä. Maria on toiminut näytelmän yhtenä käsikirjoittajista.

– Jokainen katsoja pääsee itse miettimään, mitkä asiat ovat oikeasti tapahtuneet ja mitkä taas eivät. Suurin osa kohtauksista on omasta elämästä.

Hajuvettä ja lihapullia -näytelmän nimi on Marian keksimä.

– Se viittaa siihen, kun kaksi asiaa ei sovi ollenkaan yhteen. Ajattelin, että muutkin käyttävät tätä sanontaa, mutta ilmeisesti se on meidän perheen oma sanonta. Käytän sitä omassa arjessa.

Vaikka Maria on tehnyt esiintymistyötä jo 20 vuotta, on jännitys edelleen vahvasti läsnä.

– Jotkut sanovat, että jos ei jännitä, tämä työ ei tuntuisi enää miltään. Itse jättäisin osan jännittämisestä mielelläni pois. Lavalla ei mennä koskaan pelleilemään, koska vastassa on maksava yleisö, jolle pitää tarjota parasta.

Haaveena tv-näytteleminen

Maria voitti Tanssii tähtien kanssa -kilpailun vuonna 2008. Hän on myös jatkossa kiinnostunut tekemään töitä television puolella.

– Olen tasapainoitellut kaikki nämä vuodet teatterissa näyttelemisen ja laulamisen kanssa.

– Kauhean mielelläni teen monipuolisesti töitä esiintyjänä. Olen tehnyt aika paljon juontohommia, mutta en television puolella, että sellainen voisi kiinnostaa minua tulevaisuudessa. Toki minua kiinnostaa myös näytteleminen kameran edessä, mutta siitä minulla ei ole mitään kokemusta.

Porvoossa uusioperheen arkea pyörittävän Marian perheeseen kuuluu kaksi biologista lasta ja yksi bonuslapsi. Toistaiseksi pariskunta ei ole mennyt naimisiin.

– Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, Maria naurahtaa.

Hajuvettä ja lihapullia -näytelmää esitetään Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa 28.7-15.8.