Me kaikki olemme kuulleet, että säännöllinen hampaiden harjaaminen on tärkeää, ja että purukalusto tulisi pestä kaksi kertaa päivässä. Harvemmin kuitenkin kerrotaan, kuinka vakavia seurauksia suuhygienian laiminlyömisellä voi olla.

1. Parodontiitti ja luukato

Reikien lisäksi hampaiden harjaamisen unohtaminen voi aiheuttaa suuhun paljon ikävämpiä vaivoja. Huono suuhygienia voi johtaa siihen, että bakteerit tuottavat entsyymejä, jotka alkavat tuhota luuta sekä aiheuttaa parodontiittia, jossa hampaiden kiinnityskudos alkaa tuhoutua.

2. Diabetes

Tutkimuksen mukaan parodontiitin ja diabeteksen välillä on yhteys. Parodontiitista kärsivät saavat muita ihmisiä todennäköisemmin diabeteksen.

3. Sydänongelmat

Harjaamatta jätettyjen hampaiden vuoksi suuhun jää bakteereja, jotka saattavat joutua verenkiertoon ja estää kehosi kykyä taistella sairauksia vastaan. Huono suuhygienia voi vakavimmillaan johtaa sydänongelmiin ja jopa Alzheimerin tautiin.

4. Pahanhajuinen hengitys

Hampaiden harjaamatta jättäminen luo suuhun ympäristön, jossa viihtyvät plakki ja pilaantuvat ruoanjäämät, mikä johtaa luonnollisesti ikävän hajuiseen hengitykseen.

5. Ientulehdus

Ientulehdus aiheuttaa ienten turpoamista ja verenvuotoa. Ientulehdus voi hoitamattomana kehittyä parodontiitiksi.

6. Hammaskiilteen kuluminen

Hampaan pinnalla oleva hammaskiille suojelee hammasta. Harjaamatta jätettyjen hampaiden pinnalle kehittyy plakkia, joka aiheuttaa ientulehdusta. Plakin jäädessä hampaisiin pitkäksi ajaksi se aiheuttaa hammaskiilteen kulumista.

7. Hampaiden kellastuminen ja tahrat

Esimerkiksi kahvin tai punaviinin juominen lisää hampaiden keltaisuutta. Samoin tupakointi aiheuttaa hampaiden tummumista. Jos hampaita ei pestä, ajan myötä niiden väri muuttuu.

8. Aivoinfarkti

Huono suuhygienia voi johtaa jopa aivoinfarktiin tai sydänkohtaukseen, kun suun bakteerit pääsevät verenkiertoon.

9. Ennenaikainen synnytys

Ienten sairauksilla on todettu olevan yhteys ennenaikaisiin synnytyksiin ja lapsen alhaiseen syntymäpainoon.
Lähde: The List