Ensimmäisessä suomalaisessa avaruusmatkailuyhtiössä, Cohu Experiencessä, ovat mukana muun muassa Saku Koivu ja Peter Vesterbacka.
Cohu Experiencen Space Nation -astronauttiohjelma on kaikille avoin ja ilmainen. Yhtiö on rakentanut yhteistyössä NASAn astronauttien kouluttajien kanssa koulutusohjelman, jonka avulla ihmiset kilpailevat mahdollisuudesta päästä astronauttivalmennukseen ja sen päätteeksi avaruuslennolle.
Space Nation -konseptin ytimessä ovat vahvasti ajan trendit: itsensä kehittäminen, pelillistäminen, tieteen popularisointi ja globaalien yhteisöjen rakentaminen.

Astronautiksi harjoittelu alkaa ilmaisella mobiilisovelluksella, jonka avulla ihmiset ympäri maailman voivat kehittää fyysisiä, henkisiä ja sosiaalisia taitojaan. Parhaiten pärjänneet pääsevät mukaan monikansallisesti televisioitavaan valmennukseen ja kilpailuun. Astronauttiohjelman ympärille kytkeytyy monimediakonsepti, jonka avulla ohjelman seuraajat voivat kannustaa ja tukea suosikkejaan sekä esimerkiksi ostaa sponsoribrändien tuotteita.
– Satavuotisen itsenäisyytemme kunniaksi julkaistaan ensimmäinen suomalainen avaruusohjelma! Cohu Experience haluaa tarjota suomalaisille sijoittajille mahdollisuuden olla rakentamassa kansainvälisesti ainutlaatuista konseptia, kertoo hankkeessa mukana oleva Peter Vesterbacka, jonka meriittilistalta löytyy muun muassa vahva rooli Rovion Angry Birdsin maailmanvalloituksessa.
Avaruusmatkailuyhtiön rahoituskierroksen alku oli järisyttävä: suomalaiset sijoittivat miljoona euroa vain 43 minuutissa!
– Cohu Experiencen ennätyksellinen rahoituskierros on osoitus siitä, että suomalaiset osaavat ajatella tulevaisuutta ja sijoittaa rohkeasti, Vesterbacka summaa.
Galaktisen toimintakentän ”uusi Supercell”
Cohu Experiencelle ennustetaan jopa ”Supercell-tyyppistä” liiketoiminnan kehitystä. Yhtiön toimitusjohtaja ja perustajaosakas Kalle Vähä-Jaakkola painottaa, että toiminnan pohjalla on kokeneen tiimin pitkäjänteinen työskentely sekä mittavaa osaamista; Cohu Experience on verkottunut laajalti avaruusalan globaalien toimijoiden kanssa ja saanut riveihinsä vakuuttavia nimiä kuten Vesterbacka, Michael Suffredini (ent. NASA) ja John Barbera (ent. Turner Broadcasting) sekä sijoittajiksi muun muassa Saku Koivun ja Pasi Jorosen.
– Space Nation on enemmän kuin avaruusseikkailu: se yhdistää ihmiset kaikkialla maailmassa kehittämään itseään ja tavoittelemaan unelmiaan. Vahva bisnes- ja teknologiaosaaminen yhdistettynä positiiviseen arvomaailmaan on seuraava suomalainen menestysresepti! Koivu innostuu.
Kerättävällä rahoituksella Cohu Experience viimeistelee koulutussovelluksen lopullisen version, vauhdittaa globaalin tiimin kasvua, aloittaa ohjelman kuvaukset kolmella mantereella – ja järjestää ensimmäisen avaruuslennon.
Pääomasijoituskierroksen tavoitteena on kerätä kuusi miljoonaa euroa pääosin ulkomaisilta rahastoilta. Huikeat kasvuennusteet eivät pelota yrityksen johtoa.
– Olemme alusta asti tähdänneet korkealle. Kun ensimmäinen avaruuslentomme toteutuu, voimme sanoa, että olemme luultavasti ainoa suomalainen yhtiö, joka toimii galaktisella toimintakentällä, Vähä-Jaakkola myhäilee.
Rahoituskierros on käynnissä around.fi-palvelussa ja 4 miljoonan euron tavoitetta lähestytään nopeasti. Perjantaina 3.2. klo 11.00 oli kasassa jo yli 2 miljoonan euroa.
”Avaruus on uusi internet!” (Jezz Bezos, Amazon.com)
Viime vuosina kansainväliset sijoittajat, kuten Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon.com) ja Peter Thiel (PayPal), ovat investoineet ahkerasti avaruuteen, jonka arvioidaan olevan vaikutuksiltaan internetin veroinen liiketoimintamahdollisuus.