Näyttäisi siltä, että melkein joka toinen päivä netistä löytyy uusia optisia harhoja tai illuusioita, jotka sulattavat aivomme ja monet niistä ovatkin sangen ällistyttäviä – eikä alla oleva harha ole tosiaankaan poikkeus!

Optisten illuusioiden kruunaamaton kuningas on japanilainen psykologian professori Akiyoshi Kitaoka, joka on erikoistunut ihmisen näköhavaintoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asiantuntijana hän todellakin tietää, miten silmät ja aivot reagoivat harhoihin.

Akiyoshi onkin tehnyt optisia illuusioita jo vuodesta 2002. Katso alta kuva todennäköiseti kaikkien aikojen järjettömimmästä harhasta! Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy vihreitä, sinisiä ja vaaleanpunaisia spiraalimaisia pyörteitä, eikö niin? Eipä näykään! Itse asiassa kyseessä on vain yksi väri, joka näkyy tässä alla. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Syy, miksi näet yhden värin kahtena erilaisena värinä johtuu illuusiosta nimeltään Whiten efekti. Kuvioiden ja värien aiheuttaman oudon kontrastin vuoksi aivomme eivät osaa käsitellä värejä erikseen ja sen takia näemme saman värin erilaisena eri paikoissa, riippuen värin ympäristöstä. Katso alta GIF-animaatio, josta harha selviää!

Jos animaatio ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lähde: UNILAD