London Imperial Collegessa tehdyssä tutkimuksessa onnistuttiin löytämään keino, jolla voidaan vaikuttaa ruokahalua säätelevään mekanismiin. Hiirillä tehdyssä tutkimuksessa manipuloitiin ruokahaluun vaikuttavan kilpirauhashormonin toimintaa.
Ruokahalun säätelyn lisäksi kilpirauhashormoneilla on useita muitakin tehtäviä, joten tutkijoiden haaste oli kehittää metodi, joka vaikuttaa ainoastaan ruokahaluun. Hiirikokeissa tehtävä onnistui, sillä operaatiolla ei ollut sivuvaikutuksia.
Tutkimuksessa oli 21 hiirtä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Toiseen ryhmään piikitettiin virusta, joka esti kilpirauhasreseptoreiden toiminnan. Tulokset olivat selkeät. Hiiret, joiden kilpirauhasreseptoreiden toiminta oli estetty, tuplasivat painonsa testijakson aikana. Aktiivisen kilpirauhasreseptorin omaavat hiiret puolestaan pitivät lähtöpainonsa.
Voimakkaasti ylipainoisilla ihmisillä kilpirauhasreseptorin toiminta on usein heikentynyt. Kilpirauhasreseptoria aktivoiva lääke voisi siten tutkijoiden mukaan olla ratkaisu ylipaino-ongelmaan, sillä se vähentäisi ruokahalua. Tutkijat kuitenkin toteavat, että tutkimus on vasta alkutekijöissään, joten ihan vielä lääke ei ole tulossa saataville.
Lähde: New Atlas