Kotivara ja naapuriapu ovat tärkeitä sähkökatkon aikana – Omatoiminen varautuminen on ensiarvoisen tärkeää.
Kylmältä suojautuminen, naapurien auttaminen hädässä ja paloturvallisuudesta huolehtiminen ovat tärkeimpiä toimia tällä hetkellä, jos koti on sähkökatkoalueella. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa, että kotitalouksien kannattaa varautua jatkossa myrsky- ja sähkökatkotilanteisiin suunnitelmallisesti hankkimalla riittävästi kotivaraa eli vettä, ruokaa ja lääkkeitä sekä paristoja taskulamppuja ja radiota varten.
Pitkän sähkökatkon aikana on tärkeää suojautua kylmältä. Vaatteet, huovat ja jopa teltta sisällä perheen nukkumatilana antavat lisää lämpöä, jos tulisijaa ei ole. Erityisiä riskiryhmiä ovat yksinelävät vanhukset ja ulkopuolisesta avusta riippuvaiset henkilöt. Naapurustossa on hyvä kartoittaa riskiryhmiin kuuluvat ja tarjota apuaan tarvitseville.
Koska sähkökatkon aikana joudutaan turvautumaan kynttilöihin ja tuleen muutenkin, on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että alkusammutusvälineet ovat koko ajan helposti saatavilla ja että palovaroitin on testattu ja se toimii varmasti. Liiallinen sankaruus esimerkiksi kaatuneiden puiden raivaamisessa voi aiheuttaa onnettomuuksia. Jos tiet ovat poikki, paloauton tai ambulanssin saaminen paikalle on vaikeaa ja hidasta.
Sähkökatkossa oma apu on paras apu
SPEK suosittelee kotitalouksia varautumaan tuleviin myrsky- ja sähkökatkotilanteisiin mahdollisimman hyvin etukäteen. Esimerkiksi ruoan, rahan ja polttoaineen saatavuus voivat vaikeutua maksupäätteiden, pankkiautomaattien ja jakeluasemien pimentyessä. Kaatuneet puut voivat myös jättää asuntoja eristyksiin.
Nämä ainakin on syytä muistaa:
– vähintään kolmen vuorokauden kotivara eli riittävä vesi-, elintarvike- ja lääkevarasto
– taskulamput, radio ja paristot
– puita tulisijaa varten ja lämpimiä peittoja ja vaatteita
– toimivat palovaroittimet ja alkusammutusvälineet
– riittävästi käteistä rahaa muutaman päivän perushankintoihin ja polttoainetta autoon
Muita neuvoja tilanteeseen:
– Soita hätänumeroon, kun tarvitset apua onnettomuus- tai sairaskohtaustilanteessa tai kun epäilet sellaista. Älä soita hätänumeroon tiedustelupuheluja, vaan kuuntele mieluummin radiota.
– Sulje kaikki auki jääneet sähkölaitteet, jotta et unohda niitä päälle ja jotta ne eivät käynnisty huomaamatta sähkökatkon jälkeen.
– Pidä pakastin suljettuna, niin se säilyttää kylmyyden paremmin. Pakastimen voi myös peittää huovalla tai vastaavalla.
– Pidä ovet ja ikkunat suljettuina ja tilkitse tarvittaessa raot lämmön hukkaamisen estämiseksi.
– Maahan pudonneet sähköjohdot ovat vaarallisia ja niistä pitää pysyä vähintään 30 metrin päässä.
– Kerrostalossa älä mene hissiin.
– Auta naapureita ja muita läheisiä.
SPEKin ja sisäasiainministeriön laatima Kodin turvaopas
Puolustusministeriön kansalaisopas pitkiin sähkökatkoksiin