Iltalehti paljasti eilen kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) holtittoman taksikortin käytön ja nyt lehti on saanut lisää tietoja miehen väärinkäytöksistä.
Iltalehden mukaan Toivola nostaa asumislisää Riihimäellä sijaitsevasta asunnosta, jossa ei asu. Toivola on saanut vuodesta 2016 lähtien korotettua kulukorvausta 36 841 euroa, josta Riihimäellä tyhjillään olevasta asunnosta maksetun korvauksen osuus on 9 210,32 euroa. Tyhjästä asunnosta maksetaan korotettua asumislisää 328,94 euroa joka kuukausi, koska Toivola on kirjoilla Riihimäellä, vaikka asuu Helsingissä.
Omien sanojensa mukaan Toivola asuu molemmissa kaupungeissa, mutta vakinaisesti Riihimäellä. Iltalehden haastattelemien naapureiden ja isännöitsijän mukaan asunto on ollut pari vuotta tyhjillään. Paikallisen kiinteistönvälittäjän mukaan Toivolan omistamaa tyhjää 86 neliön asuntoa on yritetty myydä noin kahden vuoden ajan.
Eduskunnan sivuilla ja Toivolan Facebook-sivulla miehen kotikaupunkina lukee Helsinki. Myös haastetteluissa Toivola on kertonut asuneensa Helsingissä jo vuosia ja vahvistaa asuvansa tällä hetkellä Lauttasaaressa.
Iltalehdelle Toivola selitteli etukikkailujaan siten, ettei ole halunnut nostaa haastatteluissa esille Riihimäen-kotiaan, vaan on puhunut tietoisesti vain Helsingin-kodista, koska on pyrkinyt vain rajaamaan yksityisyyttään julkisuudessa.
Toivola väittää, että Riihimäki on hänen ja tyttärensä virallinen osoite ja että heidän virallinen väliaikainen osoitteensa sijaitsee Helsingissä. Väestörekisterikeskuksessa Toivolalla ja tyttärellä on kuitenkin vain yksi osoite, Riihimäellä.
– Olen käsittääkseni toiminut niin kuin pitääkin. Tilanne ei ole muuttunut tuosta maaliskuun 2016 ilmoituksesta, Toivola väitti Iltalehdelle.
Toivola ei ole suinkaan ainoa taksi- ja asumikorvauksia väärinkäyttävä kansanedustaja, vaan kysessä on hyvin yleinen toiminta. Räikeimpinä esimerkkeinä toimivat Toivolan lisäksi Vesa-Matti Saarakkala (sin), jonka taksilasku oli pelkästään kesä-heinäkuussa (eduskunnan loma-aikana) 3 009,50 euroa ja kansanedustajat Ville Vähämäki (ps) sekä Teuvo Hakkarainen (ps), jotka saavat korotettua asumislisää poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajalta, ylikomisario Dennis Pastersteiniltayhdessä vuokraamastaan 62 neliön saunatilasta, jota kaksikko väittää asunnokseen.
Lähde: Iltalehti
Kuva: Wikimedia Commons