Hyönteisasiantuntijat ennustavat ensi kesästä erityisen pahaa hyttyskesää, mikä tarkoittaa varsinkin maalla aikaansa viettäville ikäviä olosuhteita. Usein kulee väitettävän, että hyttyset kiusaavat jotain tiettyä henkilöä muita enemmän. Mhin tämä uskomus perustuu, ja onko siinä perää?
Osittain väite on tosi. Hyttyset paikantavat uhrinsa hajuaistin perusteella, joten ihmisen ominaishaju voi vaikuttaa siihen, kuka piston uhriksi joutuu. Myös uloshengitysilman sisältämä lämpö ja kosteus houkuttelevat verenimijöitä puoleensa.
Ihmisten ominaishaju on yksilöllinen, ja se muodostuu uloshengitysilman sisältämistä ja ihosta erittyvistä orgaanisista aineista. Tähän hajuun vaikuttaa osaksi henkilön perimä, ja osaksi se riippuu syödystä ravinnnosta, sekä alkoholin käytöstä. Naisten ominaishajuun voi vaikuttaa myös kuukautiskierto ja raskaus. Malariahyttysillä tehdyissä kokeissa on havaittu, että niitä houkuttelevat erityisesti raskaana olevat ja olutta nauttineet. Lisäksi malariahyttysiä kiinnostaa hapanimelä jalkahien lemu.
Aiheesta kirjoitti Tieteen Kuvalehti