Applen iPhone 4S koetaan miellyttävämpänä kuin Nokian Lumia 800, mutta erot ovat pieniä ja myös Lumia saa uusilta käyttäjiltä positiivisen vastaanoton.Tämän osoittaa tuore vertaava käyttäjäkokemustutkimus joka suoritettiin Åbo Akademin (MediaCity-yksikössä) MediaCityssä. Tiivistelmä tutkimuksesta julkaistiin tänään ilmestyneessä Talouselämä-lehden numerossa 5/2012.
Testiin osallistuneet henkilöt saivat seitsemän samanlaista tehtävää suorittaakseen molemmilla puhelimilla. Kolmen tehtävän kohdalla käyttäjillä oli positiivisempi kokemus iPhonen käytöstä, kahden tehtävän kohdalla Lumiasta ja kahdessa tapauksessa puhelimet koettiin tasavertaisina.

Vaikkakin iPhone antoi selvästi paremman ensivaikutelman, vakuutti Lumia positiivisesti mitä enemmän puhelinta käytettiin.
Kokonaisvaikutelma jäi hieman paremmaksi iPhonen eduksi. Seitsemän koehenkilöä liputti iPhonen puolesta ja kolme Lumian.
Tutkimus suoritettiin perehtymällä 10 testihenkilön kokemukseen puhelimesta hyödyntämällä muun muassa vertailevia sanapareja sekä mittaamalla fysiologisia reaktioita. Aivojen reaktiot rekisteröitiin EEG-kypärällä ja silmien liike tallennettiin tarkoitukseen kehitetyllä kameralla.
Kukaan käyttäjistä ei aikaisemmin ollut käyttänyt iPhone- tai Windows-puhelinta. iPhonen puolesta puhuvat perustelut ovat ulkonäkö ja helppokäyttöisyys. Lumian vahvuuksia ovat mielenkiintoisuus ja erilaisuus.
– Vaikuttaa siltä että iPhonen hyvä maine ja vahva brändi johtaa siihen että testihenkilöt jonkin verran antavat anteeksi puutteita ja teknisiä kommelluksia käytössä, sanoo testin suunnittelija Joachim Högväg.
Tutkimus löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta http://www.mediacity.fi