Turkulainen Eveliina kirjoitti Facebookissa varoituksen kävelyreitillään lähes vuoden ajan häirinneestä nuoresta miehestä.
Eveliinalla on tapana ulkoiluttaa koiraansa tiettyä reittiä, mutta hän ei koe oloaan turvalliseksi häntä usein seuraavan miehen takia. Eveliina kertoo, että mies tulee usein häntä vastaan ja alkaa sitten seurata häntä 2-3 metrin päässä. Tilanne on jatkunut jo lähes vuoden ajan ja nyt hän lopulta teki asiasta ilmoituksen poliisille.

Eveliina on kuullut, että vastaavanlaista on mahdollisesti tapahtunut jollekin toisellekin naiselle ja julkaisi varoituksen Facebookissa, jotta muutkin alueella liikkuvat naiset osaisivat olla varuillaan.
Eveliinan saama palaute päivitykseen on ollut huolestunutta, mutta huolestusta on aiheuttanut myös negatiivinen palaute. Eräs kommentoija on sitä mieltä, että Eveliina ylireagoi ja että kuvauksen perusteella häntä seurannut mies ei ole tehnyt rikosta. Eveliinan sanotaan liioittelevan asiaa, joka voi helposti somessa paisua ja muuttua. Jotkut jopa ovat sitä mieltä, että naisen ei tule pukeutua tietyllä tavoin, jotta hänestä ei kiinnostuttaisi seksuaalisesti. Vaikka Eveliina kertoo tehneensä miehestä ilmoituksen poliisille, häntä kehotetaan vain olemaan yhteydessä poliisiin, eikä kirjoittelemaan asiasta Facebookissa.
Eveliinan julkaisema varoitus ja sen saama palaute nostavat esille merkittäviä kysymyksiä naisen asemasta ja turvasta nyky-yhteiskunnassamme. Onko oikein, että naisen täytyy varautua ahdisteluun tai hyökkäykseen aina kun astuu ovesta ulos?
Poliisille tulee aina ilmoittaa ahdistelijasta. Jos poliisi saadaan ajoissa paikalle ja vainoajalle pidetään puhuttelu, seuraaminen voi loppua.
Valitettavia poikkeustilanteita ajatellen Eveliina toimi täysin oikein julkaistessaan varoituksen somessa, vaikka saikin niskaansa myös negatiivista palautetta. Sosiaalisessa mediassa on huonot puolensa, mutta sen kautta on myös mahdollisuus vaikuttaa asioihin ja saada aikaan muutosta, kunhan pidetään maltti mukana kaikin puolin.
Lue myös Metropoli.netin artikkeli ”Hyökkääjät uhkaavat lenkkeileviä naisia – 6 keinoa puolustautua”.
Alla Eveliinan varoitus:

(Kuvituskuva ei liity juttuun)