Dementian vaara kasvaa vanhemmilla aikuisilla, jotka juovat alkoholia suurissa määrissä kerralla. Exeterin yliopiston tutkimuksen mukaan suuret alkoholimäärät eivät ainoastaan nosta sydän-ja verisuoniongelmia, vaan tuhoavat myös ihmisen kognitiivisia kykyjä.
Tutkimusryhmä analysoi yli 5 075 yli 65-vuotiaan henkilön tietoja kahdeksan vuoden ajan. Tutkimuksessa niin sanotuksi “ryyppäämiseksi” laskettiin enemmän kuin 4 alkoholiannosta kerralla. Tutkimuksen aikana osallistujien kognitiivisia kykyjä ja muistia testattiin puhelinhaastatteluissa. Noin 8,3% miehistä ja 1,5% naisista ryyppäsi kerran kuussa. Miehistä 4,3% ja naisista 0,5% ryyppäsi kahdesti kuussa.
Tutkijat huomasivat, että kerran kuussa ryyppäneillä ihmisillä oli 62% suurempi todennäköisyys olla sen 10% joukossa, jotka kokivat pahimpia kognitiivisia ongelmia ja muistiongelmia. Jos henkilö joi suuria määriä alkoholia kahdesti kuussa riski nousi jopa 2,5-kertaiseksi, kuin henkilöillä, jotka eivät alkoholia käyttäneet. Tulokset olivat samat sekä miehillä, että naisilla.
Tulokset pitivät paikkansa myös, kun otettiin huomioon muita kognitiivisiin ongelmiin vaikuttavia asioita, kuten ikää. Tutkijat huomauttavat, että lääkäreiden ja potilaiden tulisi olla selvillä liiallisen alkoholin käytön vaaroista. Alkoholin suuri kertakohtainen käyttö ei ole ongelma ainoastaan nuorilla ihmisillä.
Lähde: tohtori.fi