Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiskunta saattaa kohdata tuhonsa vain muutamien kymmenien vuosien kuluessa, vuosisadan puoliväliin mennessä.

Independent-lehti uutisoi, että ilmastonmuutos ajaa nykytahdilla planeettamme sietämättömiin olosuhteisiin, sillä siihen ei ole reagoitu tarpeeksi nopeasti.

– Ihmiskunta on matkalla kohti sukupuuttoa ja tulee myös kohtaamaan oman hävityksensä karmeimmalla mahdollisella tavalla, laskelmoivat Breakthrough-ryhmän tutkijat David Spratt ja Ian Dunlopp tutkimuksen pohjalta tehdyssä raportissaan.

Spratt on tutkimusryhmän johtava tutkija ja hän on kirjoittanut ilmastonmuutoksesta Climate Code Red -kirjan, joka on julkaistu kymmenen vuotta sitten. Dunlopp taas on toiminut johtavassa asemassa fossiilisten polttoaineiden teollisuuden alalla.

Vain kahden celsiusasteen keskimääräinen lämpeneminen saisi aikaan sen, että yli miljardin ihmisen asuinalueet kävisivät elinkelvottomiksi. Tutkijat varoittavat jopa neljän celsiusasteen lämpenemisestä, jolla olisi jo peruuttamattomia vaikutuksia Maapallon ekosysteemiin.

Aasiassa ja läntisessä Afrikassa havaitut ilmakehän suihkuvirtaukset ovat jo muuttuneet epävakaisempaan suuntaan ja tämä on vaikuttanut epäsuotuisasti monsuunisateisiin. Pohjois-Amerikan alueella lämpöaaltojen kaltaiset sääilmiöt ovat aiheuttaneet metsäpaloja.

Tulvat, metsäpalot ja lisääntynyt kuivuus vaikuttavat suoraan luonnon omaan ravinnon tarjontaan. Lämpötilan kohotessa myös napajäätiköiden sulaminen olisi omiaan viemään ihmiskunnan kohti tuhoa.

Pahimmillaan lisääntyvät ääriolosuhteet voivat johtaa myös maailmanlaajuisiin konflikteihin.

Lähde: Independent

Kuva: Pixabay