Suomessa on meneillään lauha rintama, jonka on arvioitu kestävän yli joulun. Myös uudelle vuodelle annetuissa pitkissä, 15 päivän ennusteissa, luvataan ilmanalaa, jota värittää vain heikko pakkanen ja paikoin jopa viiteen plusasteeseen nouseva lämpö.
Hurjin ennuste tulee tässä. Palataan parin vuoden takaisiin joulunaikaisiin säihin, joissa elohopea liikkui yli +12 asteen tietämillä. Monet vitsailivatkin, että vuoden sisällä sekä juhannuksen että joulun sää oli samankaltainen: juhannuksenahan värjöteltiin myös noin +10-12 asteessa.
-Vähän siinä voi olla pientä pakkasta, muutamia asteita, mutta sitten iskee lämpörintama, joka nostaa mittarin tuonne +12-13 asteeseen. Se voi kuulostaa uskomattomalta, mutta mikä näissä nykyisissä maailmankirjoissa enää uskomatonta toisaalta on.
Näin toteaa Espanjan Aurinkorannikolla nykyisin asuva suomalaissyntyinen Mikko E, joka on jo kahdenkymmenen vuoden ajan ennustanut säätä varsin tarkasti. Hän ennusti myös Costa del Solin viimeviikkoiset myrskyt ja tulvat.
-Nämä lauhuudet ovat peruja virtauksista, jotka tulevat Espanjasta, hän sanoo.
Mikko E on opiskellut kotimeteorologiksi kantapään kautta. Hän on osunut oikeaan ennusteissaan vuosien ajan.
-Käytän tietokonesäämallinnusten lisäksi vanhan kansan suussa kulkevia oppeja. Näistä on se hyöty, että yhdistelemällä syntyy parempi ennakoivuustodennäköisyys, Mikko E väittää Metropolille.
No, pianhan se nähdään. Uskotko sinä Mikko E:n ennusteeseen?