Uuden opiskelijan kannattaa hakea opintotukea heti, kun hän on saanut tiedon opiskelupaikasta, jotta välttää elo–syyskuun hakemusruuhkan.
Opiskelija voi hakea opintotukea Kelan asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi. Palvelussa voi hakea opintorahaa, asumislisää, opintolainan valtiontakausta tai aikuiskoulutustukeen liittyvää lainatakausta. Sähköisen hakemuksen voivat täyttää kaikki Suomessa tai ulkomailla opiskelevat.
Opiskelija voi hoitaa kaikki opintotukiasiansa verkossa. Hakemusten täyttämisen lisäksi opiskelija voi palauttaa, perua ja lakkauttaa opintotuen sähköisesti, hakea lisätukea sekä ilmoittaa tukeen vaikuttavista muutoksista. Lisäksi hän voi tarkistaa palvelusta, paljonko opintotukea hän on nostanut ja mikä on vuosituloraja. Asiointipalvelusta opiskelija näkee myös hakemuksensa käsittelytilanteen, tuen maksupäivän ja suuruuden sekä opintolaina- ja koulumatkatukitietonsa. Palveluun kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla.
Asiointipalvelu neuvoo hakemuksen täytössä
Opintotuen sähköinen hakemus on vaivaton ja turvallinen tapa hakea opintotukea. Sähköistä hakemusta täyttäessään asiakkaan ei tarvitse miettiä, mitkä kysymykset koskevat häntä ja missä muodossa kysymyksiin on vastattava. Hakemus hyödyntää myös rekisteritietoja, kuten opiskelijavalintatietoja.
Palvelu tarkistaa, että kaikkiin pakollisiin kysymyksiin on vastattu, ja se opastaa käyttäjää ohje- ja virheilmoitusten avulla. Sähköiset hakemukset ovat tiedoiltaan paperilomakkeita täydellisempiä, mikä nopeuttaa opintotukiasioiden käsittelyä.
Jos opintotukihakemukseen tarvitaan liitteitä, asiointipalvelu antaa niistä luettelon, jonka opiskelija voi tulostaa itselleen. Asiakkaalla on kaksi viikkoa aikaa toimittaa tarvittavat liitteet Kelaan tai yliopiston opintotukilautakuntaan.
– Opintorahaa ja lainatakausta voi hakea heti, kun opiskelija on saanut tiedon opiskelupaikasta. Asumislisä kannattaa hakea vasta sitten, kun asunto on tiedossa. Näin opintorahaa ja opintolainaa koskeva hakemus saadaan käsiteltyä nopeammin, Kelan opintotukiryhmän etuuspäällikkö Ilpo Lahtinen neuvoo.
Lisätietoja:
Kelan Opiskelijan tuet -palvelunumero, puh. 020 692 209, ma–pe klo 8–18
Opintotuki Facebookissa
www.facebook.com/opintotuki