Tutkimuksen mukaan jopa viidennes vanhemmista on heittänyt vanhat klassikkosadut, kuten Lumikki ja seitsemän kääpiötä, roskiin modernien lastenkirjojen tieltä. Klassisia iltasatukirjoja pidettiin liian pelottavina ja jopa traumaattisina.
Kolmannes vanhemmista sanoi tutkimuksessa, että heidän lapsensa on jäänyt kyynelehtimään kuultuaan karmeita yksityiskohtia Punahilkka-sadusta.
Lähes puolet äideistä ja iseistä kieltäytyvät lukemasta Tähkäpäätä, jottei heidän lapsensa kuulisi tarinoita sieppauksesta ja taposta.
Samoin Kultakutri ja kolme karhua jätettiin usein pois lasten satukirjoista, koska vanhemmat kokivat tarinan suosivan varastamista.
Tutkimus, jota varten haastateltiin 2 000 vanhempaa paljasti, että neljännes vanhemmista suunnittelee aloittavansa satujen lukemisen lapselleen vasta kun tämä on täyttänyt 5 vuotta – välttääkseen heiltä liian hankalia kysymyksiä.
52 prosenttia vanhemmista kertoi, että Tuhkimo ei anna hyvää signaalia lapsille sen kertoessa nuoresta tytöstä tekemässä kotitöitä koko päivän.
– Iltasatujen pitäisi toimia rauhoittajina ja lähettää lapset unten maille. Mutta sadut voivat olla synkkiä ja dramaattisia kertomuksia myös, joten on ymmärrettävää, että vanhemmat ovat huolissaan niiden lukemisesta pienille lapsille, sanoo Steve Hornsey, kyselyn teettäjän edustaja.
-Aikuisina me osaamme nähdä satukirjojen viattomuuden, mutta 5-vuotias ylivilkkaalla mielikuvituksella voi ottaa kerronnan liian kirjaimellisesti, Hornsey toteaa.
Tutkimuksesta selvisi myös, että kaksi kolmesta vanhemmasta yritti välttää lukemasta satuja, jotka saattaisivat aiheuttaa lapsille painajaisia.
Puolet vanhemmista oli kuitenkin sitä mieltä, että perinteiset sadut saattavat antaa vahvemman moraalisen viestin verrattuna nykypäivän lastenkirjoihin, kuten esimerkiksi Muumit, Puppe-kirjat tai Richard Scarryn touhukas maailma.

Useimmiten hylätyt lasten klassikkosadut:

Hannu ja Kerttu – Yksityiskohdat. Kaksi lasta hylätään metsään. Pidettiin vahvasti lasta pelottavana.
Jaakko ja pavunvarsi – Pidettiin liian epärealistisena.
Punahilkka – Pidettiin epäsopivana selvittää, miksi nuoren tytön isoäiti on joutunut suden syömäksi.
Lumikki ja seitsemän kääpiötä – Termiä “kääpiö” pidettiin epäsopivana.
Tuhkimo – Tarina nuoresta tytöstä, joka tekee kaikki kotityöt oli vanhentunut.
Tähkäpää – Vanhemmat olivat huolissaan ajatuksesta, että pieni tyttö kidnapataan.
Kultakutri ja kolme karhua – Antoi väärän viestin varastamisesta.
Piparkakkupoika – Oli epämukavaa selittää, miksi piparkakkupoika tulee ketun syömäksi.
Kuva: Wikimedia Commons