Kesämökkien vuokraussesonki on nyt huipussaan. Oman mökin vuokraamisesta saatu tulo on veronalaista eli vuokratulot täytyy muistaa ilmoittaa Verohallintoon. Vapaa-ajan kiinteistön vuokraamisessa saadut tulot ovat veronalaista pääomatuloa. Vuokratuloista voi vähentää vuokraamiseen liittyvät kulut.
Kesämökin vuokratulot kannattaa huomioida veroprosentissa, jos vuoden nettovuokratulot eli vuokrana saatu summa, josta on vähennetty vuokraamisesta aiheutuneet kulut, ovat enintään 7 000 euroa. Veroprosentin korottamiseen ei tarvitse uutta verokorttia, vaan korkeamman prosentin voi ilmoittaa suoraan työnantajalle. Oikea veroprosentti on helppo arvioida veroprosenttilaskurilla.
Jos mökin vuokraamisesta kertyy vuosittain yli 7 000 euroa, verot maksetaan ennakkoveroina erillisillä tilisiirroilla.

Mökin vuokrasta saadusta vuokratulosta voi vähentää verotuksessa vuokraamiseen liittyvät kulut, esimerkiksi vuosikorjaukset, kiinteistöverot ja vakuutusmaksut. Vähennyskelpoisia ovat kuitenkin ainoastaan vuokrausaikaan kohdistuvat kulut. Jos kesämökki on esimerkiksi vuokrattuna kesäkuukausina, kulut vähennetään vain niiltä kuukausilta.
Vähennyskelpoisia kuluja:
– kiinteistövälittäjän välityspalkkio vuokrauksesta
– vuokraamisesta aiheutuneet ilmoituskulut
– sähkökulut vuokrausajalta
– vakuutusmaksu vuokrausajalta
– kiinteistövero vuokrausajalta
– poisto rakennuksen hankintamenosta vuokrausajalta
Ei-vähennyskelpoisia kuluja:
– kulut vuokran ylittävältä osalta, jos mökki on vuokrattu alihintaan sukulaiselle
– poisto rakennuksen hankintamenosta, jos vuokraaja ei ole kiinteistön omistaja