Yksipuolinen ruokavalio on tunnetusti terveysriski. Tässä tapauksessa se oli jatkunut vuosikausia ja johti näön menetykseen.

Tuntemattomana esiintyvä poika oli kertonut lääkärille kärsivänsä väsymyksestä. Lääkäri oli todennut pojan olevan todella kranttu syömisiensä suhteen, vaikka tämä näytti ulkoisesti hyvinvoivalta.

Vain 15-vuotiaana pojan näkökyky ja kuulo alkoivat heikentyä. MRI-skannaus ei paljastanut rakenteellisia ongelmia hänen korvissaan tai silmissään. 17 vuoden iässä lääkärit havaitsivat pojan saaneen vaurioita silmän optiseen hermoon ja mittaustulos määritteli pojan virallisesti sokeaksi, lukeman ollessa 20/200.

Tarkemmat tutkimukset osoittivat pojan kärsivän lukuisista puutostiloista, sillä hän ei saanut tarpeeksi B12-vitamiineja, erilaisia mineraaleja tai D-vitamiinia. Poika oli kuitenkin kasvanut keskimittaiseen pituuteen ja hänen painoindeksinsä oli normaali.

Lääkäri tiedusteli pojan ruokavaliota ja tämä paljasti syöneensä vain tietynlaisia ruokia peruskoulun aloittamisesta lähtien. Ruokalistalla oli perunalastuja, ranskalaisia, vaaleaa leipää ja prosessoitua lihaa ja makkaraa, jotka sisältävät runsaasti energiaa, mutta ovat heikkoja ravintoarvoiltaan.

Lääkärit määräsivät pojalle ravintolisiä ja lähettivät tämän henkiseen kuntoutukseen oppimaan terveellisempää syömistä. Pojan näkö lakkasi tämän myötä heikentymästä, mutta se ei parane.

– Tämä on äärimmäinen esimerkki nykypäivän aliravitsemuksesta, jossa puutetta ilmenee mineraaleista ja kuiduista, kertoi ravitsemusterapeutti Aisling Pigott Newsweek-lehdelle.

Lähde: Newsweek

Kuva: WikiMedia