Skitsofrenia on psykoosisairauksista yleisin ja alkaa yleensä nuorella aikuisiällä. Tämän monimuotoisen sairauden esiintyvyys on maailmassa noin 0,4 %, mutta Suomessa ja useissa muissa länsimaissa noin 1 %. Suomessa on noin 50 000 skitsofreenikkoa.
Skitsofreniaan voi kuulua hyvinkin erilaisia oireita, joista keskeisimpiä on todellisuudentajun heikkeneminen eli psykoottisuus, joka johtuu aistiharhoista ja harhaluuloista. Sairaus latistaa potilaan tunteita ja häiritsee ajattelutoimintoja. Alla olevan videon ansiosta on helpompi ymmärtää, miksi näin on.
YouTube-kanava That Rick 904 julkaisema skitsofrenia-simulaatiovideo osoittaa, miten voimakkaasti harhat ja pään sisältä kuuluvat äänet hyökkäävät skitsofreenikon mieleen joka päivä.
Äänet on nauhoitettu potilaiden kertomusten pohjalta niin autenttisesti kuin mahdollista. Monet äänet ovat sekavia, junnaavia ja toistuvia, ja usein ne haukkuvat sekä arvostelevat potilasta hyvin henkilökohtaisella tasolla. Miten kauan sinä pystyisit kuuntelemaan tällaista kaaosta pääsi sisällä?

Äänet voivat olla myös tällaisia:

Kuva: YouTube