Miljoonat lapset ovat paenneet Syyriasta sotaa naapurimaihin, kuten Jordaniaan, Libanoniin ja Turkkiin. Maat taistelevat löytääkseen tuhansille ihmisille koulutusta ja työtä.
CAFOD International Development Charity -hyväntekeväisyysjärjestön uutispäällikkö Laura Ouseley vietti aikaa pakolaisperheiden kanssa Ammanissa, Jordanian pääkaupungissa. Jordaniassa on yli 660 000 syyrialaispakolaista, joista puolet ovat alle 18-vuotiaita lapsia.
Syyrialaispoika Ahmed, 12, asuu Ammanissa. Hän on perheensä ainoa jäsen, joka käy töissä.
– Kun vierailin Ahmedin kotona, hän oli juuri tekemässä 13 tunnin työvuoroa siivoojana kirjakaupassa. Hän tekee niin seitsemänä päivää viikossa, Ouseley kertoi.
Suuri osa turvapaikanhakijalapsista ei saa Jordaniassa lainkaan koulutusta. He joutuvat työskentelemään nuoresta pitäen eivätkä saa tilaisuutta elää kuin normaalit lapset. Nuoresta iästään huolimatta Ahmed auttaa 35-vuotiasta äitiään, hänen 80-vuotiasta mummoaan ja kuutta nuorempaa sisarustaan tulemaan toimeen. Hän ansaitsee yhteensä noin 1,5 euroa päivässä. Se on lähes tarpeeksi koko perheen ruokkimiseen.
– Jos meillä on ruokaa, syömme. Jos ei ole, emme syö, sanoi Ahmedin äiti Salwa Ouseleylle
– Joskus Ahmed itkee lähtiessään töihin. Hän tulee takaisin hyvin väsyneenä ja nukkuu koko loppupäivän. Minua surettaa hänen elämänsä, mutta mitä voin tehdä? Tämä on meille ainoa tapa selvitä, kertoi Salwa.
Perheellä ei ole aina varaa edes maksaa 180 euron vuokraansa. Koko perhe asuu yhdessä huoneessa.
Matkallaan Laura Ouseley tapasi myös muita perheitä, joiden tilanne oli samanlainen.
– Näin Jordanissa ja Libanonissa monia Ahmedin kaltaisia lapsia, jotkut jopa nuorempia, joiden täytyi tehdä töitä perheen ruoan turvaamiseksi, hän sanoi.
Ouseley päivittää YouTubeen tarinoita matkaltaan.

Lähde: Metro