Photowallin ja Illustratörcentrumin aiemmin tänä vuonna julkaiseman tapettidesignkilpailun voittajat on nyt valittu. Kilpailun nimekäs tuomaristo valitsi viisi kuva-aihetta, jotka yhdessä muodostavat Wallpaper Stories -malliston, jonka esittelyn mukaan kyse on uutta luovasta ja jännittävästä mallistosta, jonka kaikki kuvat kertovat tarinan. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä kuvista, sopivatko voittaneet kuviot omaan kotiin.
Kun Photowall järjesti yhdessä Illustratörcentrumin – Ruotsin suurimman visuaalisen viestinnän toimeksiantojen välittäjän – kanssa designkilpailun heidän yli 1 400 jäsenelleen, toiveena oli löytää innovatiivisia ja odottamattomia tapettikuvia. Yli 200 vastaanotettua kilpailutyötä täyttivät toiveen – ne olivat Ruotsin eturivin graafisten muotoilijoiden ja kuvittajien luomia.
Maria Wahlströmin luova leikittely muistilehtiöillä, Anna-Maria Ivstedtin korealaisesta Pojagi-tilkkutyötekniikasta vaikutteita saanut kuvio ja Gustaf Öhrnellin mielikuvitusta kiihdyttävä satukartta ovat kolme tuomariston valitsemasta viidestä kuvasta. Malliston kuva-aiheita yhdistää toive kertoa tarina.
– Mielestäni kuvista voi nähdä, miten ne haluavat kommunikoida – että on olemassa kertomus, jonka kuvittaja haluaa välittää. Meistä on myös uskomattoman jännittävää, että valinta tapahtui objektiivisin silmin kokonaan taiteellisiin kriteereihin perustuen. Kaikki kilpailutyöt olivat valintaprosessin aikana nimettömiä, jotta niitä pystyttiin arvioimaan samoin perustein ja jotta itse kuvat todellakin nousisivat esiin. Aiomme ehdottomasti pitää silmällä useita mahdollisia ja kiinnostavia tulevaisuuden yhteistyökumppaneita, jotka löysimme kilpailun yhteydessä, yksi Photowallin perustajista Niklas Johansson sanoo.
Mallisto sisältää viisi kuva-aihetta, joita voi ostaa mittojen mukaan valokuvatapetteina hintaan 41 euroa/neliö. Malliston sisustuskuvat on kuvannut Kristofer Johnsson ja stailannut Josefin Hååg.
Kilpailun voittaneet kuvittajat:
Anna-Maria Ivstedt, Squares
squares-tapetti
Tuomariston lausunto:
Tässä tyylikkäässä, mutta samalla leikkisässä tapetissa kova geometria yhdistyy pehmeään pensselikirjoitukseen. Kuvio on samanaikaisesti klassinen ja nykyaikainen, kuin moderni päivitys Viola Gråstenin klassisista 50-luvun kuvioista.
Maria Wahlström, Notepad
notepad-tapetti
Tuomariston lausunto:
Seinälle piirtäminen on nyt sallittu. Tämä tapetti, jossa on kuvioita erilaisista muistilehtiöistä, lähtee liikkeelle vahvasta käsitteellisestä ideasta, joka toimii myös visuaalisesti ja inspiroi luovuuteen. Tapetti sopii yhtä hyvin niin työpaikalle kuin leikkihuoneeseenkin.
Gustaf Öhrnell, Merry Maritime Map
merry-maritime-map-tapetti
Tuomariston lausunto:
Tapetin karttakuvat, typografia ja kuvitukset innostavat tekemään matkoja mielikuvituksen maailmaan. Toteutus on erinomainen, kyyhkysensinisestä retrotunnelmasta käsin tekstattuihin kirjaimiin. Haaveenomainen tunnelma vie ajatukset sekä klassisiin seikkailukirjoihin että ohjaaja Wes Andersonin ihmeellisiin elokuviin.
Henrik Franklin, Big spaces in small places
big-spaces-in-small-places-tapetti1
Tuomariston lausunto:
Tämän surrealistisen, mustavalkoisen tapetin runsaiden yksityiskohtien ja erittäin taidokkaan käsityön ansiosta kuvasta löytää jatkuvasti uusia asioita. Samanaikaisesti assosiaatioita herättävässä kuvavirrassa vallitsee meditatiivinen rauha. Tapetti on todella luova, ja se saattaa viedä ajatukset Öyvind Fahlströmiin tai Hieronymus Boschiin.
Eva Lindgren, Cone
cone-tapetti
Tuomariston lausunto:
Klassinen toistuva kuvio, jossa on modernia ilmettä ja kolmiulotteista syvyyttä. Art décoa digitaaliselle aikakaudelle.
Tuomaristo:
Pia-Maria Falk – päätoimittaja, Åhléns Magasin
Elsebeth Welander-Berggren – museojohtaja, Sven-Harrys konstmuseum
Bo Madestrand – päätoimittaja, Form-lehti
Lotta Agaton – Interior stylist, Link Deco
Noel Pretorius – Art Director, Lowe Brindfors