Itsellä äitiyteen liittyi hurjasti paineita, eikä vauva-arjessa kenenkään pitäisi ajatella moisia. Haluan murtaa äitiyteen liittyviä yleisiä odotuksia.

1. Ensinnäkin sinun ei tarvitse olla kunnossa heti synnytyksen jälkeen.

Kun ehkä vuoden jälkeen väsymys ja stressi hiukan helpottaa voit keskittyä kuntoosi, jos koet että siinä on parantamisen varaa. Tärkeintä on, että jaksaisit arjessa. Ulkonäköpaineet roskikseen.

Itselle ei tullut raskauskiloja paljoa, mutta alkuun hävetti, kun vauvan tultua en laihtunutkaan niinkuin halusin ja ruokahalu ja herkkuhimot kasvoi. Väsyneenä tulee syötyä mitä sattuu ja harvoin. Kilot ovat sitten hiipineet ihan itsestään takaisin vauvavuoden seurauksena.

Yhtäkkiä huomasin, että minulla on vieläkin ns. raskausmaha kuukausien jälkeen. Se ilmeisesti ponnahtaa helposti esiin tai jää, jos ei palaudu kunnolla. Voi olla myös vatsalihasten erkaumaa mikä sekin on ihan normaali asia.

Olen paininut itseinhon kanssa, mutta päätin, että keskityn tärkeimpään eli perheeseen.

Minulla on hyvin muistissa Pipan läpi elämän kantavat ohjeet ja olen onnellinen, että tiedän mitä tulee tehdä, kun haluan ja pystyn. On minulla siltä ajalta jo hyvin jäänytkin ruokailutottumuksia, mutta se ei yksistään riitä vaan levon, liikunnan ja ravinnon on kaikkien oltava tasapainossa. Viittaan tällä elämäntapamuutokseeni vuonna 2020 Olet mitä syöt- ohjelman kuvauksissa.

Aina toitotetaan synnytyksestä palautumista ja se mielletään valitettavasti hyvinkin pinnallisesti, vaikka oikeasti kyse on kehon voinnista, kuten lantionpohjalihaksista, hormonitoiminnasta ja paljon muusta. Palautumisen mittarina ei siis tarvitse pitää niitä vanhoja farkkuja.

2. Kaikkea ei todellakaan tarvitse tietää tai osata.

Itse löysin suuren tuen vauvaryhmistä. Muiden kokemuksia ja mielipiteitä ei kannata suoraan matkia tai uskoa, mutta vertaistuki on todella tärkeää. Olin itse ihan peukalo keskellä kämmentä lapsen saatua. Ihmettelin ihan joka asiaa aluksi. Uskon, että moni äiti kokee samoin.

Parasta on oman alueen perhekahvilat ja vauvan sytymäkuukauden ja vuoden mukaan fb-ryhmät esim. meillä tammikuiset2021. Myös, jos löytyy lähipiiristä suurinpiirtein samanikäisiä lapsia niin se on aina plussaa.

Sinun ei tarvitse tehdä mitään miten muut tekee tai miten muiden mielestä se olisi oikein. Sinä tiedät parhaiten mistä juuri sinun lapsesi pitää.

Älä siis yritä olla superäiti, koska sinun ei todellakaan tarvitse. Sinun ei tarvitse olla äiti, joka imettää pisimpään, hoitaa kodin, kolme lasta ja kaksi työtä siihen lisäksi, joogaa ja harrastaa uintia. Joku voi ehkä olla, mutta jos sinusta ei tunnu siltä niin sekin on ihan okei.

3. Sinulla on lupa olla väsynyt.

Tämä on tärkeä muistaa. Vauvavuosi on ihanaa, mutta se voi olla myös rankkaa. Tärkeintä on siis lepo ja vauva. Koita jättää arjesta pois kaikki ylimääräinen, mitä ei ole pakko tehdä, että saat myös levättyä. Koti voi olla sotkuinen ajoittain kunhan siellä pystyy elämään. Ei haittaa, jos et aina jaksa pestä hiuksiasi.

Minä olen yllättynyt jo yhden lapsen saannin jälkeen, kuinka voimavarat ovat rajalliset. Oma äitini tosin oli tällainen superäiti, kun olin pieni :)

Nyt naurattaa, kun mietin mitä ajattelin silloin, kun oli kulunut ensimmäiset 3kk. Että eihän tässä ole mitään hätää, mistä väsymyksestä ne äidit puhuvat, kun vauvahan periaatteessa vaan nukkuu kokoajan ja siinähän voi itsekkin nukkua samalla.

No kyllä se totuus lävähti naamalle sitten aika äkkiä, kun eihän sitä aina malttanut nukkua ja sanotaanko, että kun oli mennyt 4kk pätkäunilla niin silloin alkoi kyllä tuntea mitä se väsymys tarkoittaa.

Meidän lapsi on tosin aina nukkunut hyvin ja heräillyt kohtuu vähän, että olemme päässeet vielä helpolla.

 

Ollaan saatu kyllä maailman suloisin ja ihanin tytär<3

 

Toisille vauvavuosi voi olla tosi helppo ja toisille se voi olla sitten taas se kaikkein rankin vaihe. Itse en koe, että kuulun kumpaankaan ryhmään. Vauvavuosi oli ihana ja siihen mahtui väsymystä ja stressiä, mutta mielestäni ihan sopivasti ja asiaan kuuluvalla tavalla. Hengissä ollaan selvitty ja mitään traumoja ei kellään ole. Lapsi voi hyvin ja nyt on sellaista ihanaa ja onnellista aikaa tasaisessa arjessa.

Hassua, kuinka itselläkin oli niin vääristynyt kuva äitiydestä sen perusteella, mitä me naiset saamme lukea. Some on täynnä täydellisiä perhe- ja vauvakuvia ja pilvilinnoja. Äitiys on täydellistä sen tuoman rakkauden myötä eikä suorituskeskeistä.

Miten ihana ja vahva ikuinen side sitä muodostuu omaan lapseen. Se jotenkin täydentää sinut ihmisenä. Ikään kuin sinusta olisi aina aiemmin puuttunut joku pala.

Kaikki pyörii lapsen ympärillä ja täytyy sanoa, että yllättävää oli se, kuinka väsyneenä on joskus vituttanut koko muu maailma. Vain vauvani ja mieheni saa minut onnelliseksi. Se mieskin vain ajoittain. Hahah.

Eli yllätyksenä on tullut se, että raskaaksi on käynyt kaikki muu ylimääräinen, mitä ei vaan jaksa, kun on vauva.

Vauva on vahvistanut parisuhdetta, mutta kyllä väitän, että lujinkin parisuhde on koetuksella lapsiarjessa. Olen kokenut, että vaikeat ajat kuitenkin lujittaa parisuhdetta. Kun perhearki alkaa vihdoin asettua aloilleen, asiat alkaa sujumaan ja kummallakin on oma roolinsa, niin se on rakkautta parhaimmillaan.

Meillä ensimmäiset puoli vuotta oli hiukan haastavampaa, mutta tämä loput puoli vuotta on ollut sitten taas aivan ihanaa aikaa. Ja kyllä tuo ensimmäiset puoli vuottakin, kun vauva oli niin pieni ja ihmeellinen paketti, oli kaikessa raskaudessaankin niin ikimuistoista.

Äitiys on ollut elämässäni suurin käännekohta ja sen edessä olen ollut todella alaston ja koin henkistä kipua ja painetta onnen lisäksi. Toivon tämän helpotukseksi kaikille äideille. Ollaan aitoja omia itsejämme. Et ole tunteidesi kanssa yksin.

Tajusin, että 80% huolistani alussa on ollut ympäristön aiheuttamia. En toivo sitä kenellekkään. Kunpa äitiydessä ei olisi suorituspaineita.

Tärkein asia oikeastaan minkä olen sisäistänyt on se, että kun lapsi kasvaa ja kehittyy hyvin niin ei ole mitään huolta eli ei ole pilkunviilaukselle tarvetta. Olen mennyt monesti sieltä mistä aita on matalin.

Kunpa voisi kaikille uusille äideille sanoa, että hei se menee hyvin älä stressaa mistään. Sinä osaat ja pystyt. Se tunne on aika hurja siinä alussa, kun kaikki on uutta ja jännittävää, mutta samalla niin pelottavaa.

Äitinä olo on joka päivä uuden oppimista, mutta ilon kautta. Turha huoli pois niin kaikki menee hyvin sanoo Henna nykyään <3