Tuntematon sotilas -elokuvasta suurelle yleisölle tunnetuksi tullut Andrei Alén on yksi torstaina 17. joulukuuta alkavan Pohjolan laki -sarjan tähtinäyttelijöistä.

Kulunut vuosi on ollut monelle melko haastava ja tuonut eteen monenlaisia yllätyksiä. Näyttelijä Andrei Alén kertoo Metropolille antamassaan haastattelussa, mitä hänen viimeaikaiseen elämäänsä on sisältynyt.

– Onhan tämä ollut kaikin puolin todella erikoinen vuosi, mutta täytyy todeta, että itselleni 2020 on kyllä ollut erittäin antoisa, Alén kuvailee heti haastattelun alussa.

– Taitaa olla melko harvinaista sanoa tällä tavalla näinä synkkinä aikoina, mutta en voi valittaa, mies toteaa samaan hengenvetoon.

Ihmiset kaiken keskiössä

Teppo Airaksisen ohjaama, suomalaiseen lakimaailmaan sijoittuva Pohjolan laki -sarja oli Alénille suuri ja hartaasti odotettu tilaisuus päästä työskentelemään yhdessä oman idolin kanssa.

– Olen jo pitkään fanittanut Teppo Airaksista, mutta ennen Pohjolan laki -sarjan kuvauksia en ollut koskaan tavannut häntä. Nyt pääsin vihdoin itsekin todistamaan sitä, kuinka mukavaa ja hedelmällistä Airaksisen kanssa todella on työskennellä, Alén iloitsee.

– Loppupeleissähän se on kuitenkin niin, että ihmiset sinun ympärilläsi ovat ne, jotka luovat fiiliksen. Tämä pätee myös elokuvien ja tv-sarjojen tuotannoissa; ihmiset ovat ne, jotka jokaisesta projektista parhaiten jäävät mieleen, ja ne ovat myös ne, joita jää kaiken päätyttyä kaipaamaan.

Kuva: Elisa Viihde

Poikkeuksellisia muistoja

Hyvin mieleenpainuvaa Pohjolan laki -sarjan kuvauksissa viime keväällä ja kesällä oli upeiden ihmisten lisäksi kuitenkin myös koronavirus.

– Muistan erittäin selkeästi erään kohtauksen, jota me kuvasimme samaan aikaan kun pääministeri Sanna Marin julisti poikkeustilan Suomeen. Tuntui hyvin absurdilta yrittää näytellä ja jokaisen kohtauksen välissä vilkuilla puhelimelta, että mikä tilanne maailmassa oikein on, Alén muistelee.

Pohjolan laki -sarjan kuvaukset keskeytettiin poikkeustilan julistuksen jälkeen muutamaksi kuukaudeksi, mutta tämän jälkeen tuotanto jatkui jälleen lähes normaalisti.

– Onneksi pääsimme jatkamaan, sillä sarja on erinomainen! Alén hehkuttaa.

Kasvattajana vastuu

Yhtä innoissaan Alén vaikuttaa olevan Aku Louhimiehen ohjaamasta elokuvasta Odotus, jota Alèn on ollut mukana tuottamassa, ja jossa hän myös itse näyttelee. Viime kesänä Turun saaristossa kuvattu elokuva saa ensi-iltansa alkuvuodesta 2021, heti kun elokuvateatterit taas avaavat ovensa yleisölle.

Odotus-elokuvan tekeminen oli kokemuksena hyvin antoisa ja opettava. Tuottajana ja näyttelijänä toimiminen samanaikaisesti oli toki paikoitellen hieman raskasta, mutta minulla on suuri palo tehdä tätä lisää.

Alén painottaa tämänkin projektin kohdalla vahvasti sitä, kuinka merkittävässä osassa ihmiset ja heidän välisensä lujat suhteet ovat, jotta elokuvaidea saadaan siirrettyä paperilta valkokankaalle.

– Tuottajana olin suuresti vastuussa muista ihmisistä ja koen onnistuneeni työssäni, kun huomasin ihmisten kykenevän luottavan minuun. Vastuu kasvattaa, Alén sanoo ytimekkäästi.

– Kaikkien projektien kohdalla me kannattelemme aina jokainen työryhmän jäsen yhdessä sitä asiaa ja teemme aktiivisesti töitä parhaalla mahdollisella tavalla, parasta mahdollista lopputulosta kohden.

Odotus-elokuvassa oli mukana mielettömän lahjakkaita ihmisiä ja minulle oli suuri kunnia saada työskennellä heidän kanssaan, mies iloitsee.

Unelmasta ammatiksi

Jo lapsena Alén tiesi haluavansa näyttelijäksi ja hän kokee olevansa todella etuoikeutettu saadessaan nyt toimia omassa unelma-ammatissaan.

– Kaikkihan me lapsena unelmoimme suuresti, mutta tuntuu, että aika harva lopulta kuitenkaan pääsee toteuttamaan niitä omia haaveitaan. Tämän takia haluan aktiivisesti muistuttaa itseäni siitä, kuinka onnellisessa asemassa todella olen.

– Se, että saan tehdä tätä työtä – sitä mahdollisuutta täytyy kyllä kunnioittaa, Alén summaa kiitollisena.

Pohjolan laki -sarja nähdään Elisa Viihteellä torstaina 17. joulukuuta alkaen.

Lue myös:

Aku Louhimiehen uudessa Odotus-elokuvassa alastomia vartaloita ja erotiikkaa – katso minitraileri!

Antti J. Jokisen sairausloma jatkuu – kohuissa rypenyt Louhimies ohjaa Omertan loppuun, toinen osa peruttiin