Vihreiden entinen kansanedustaja Jyrki Kasvi, 57, kertoo saaneensa lähetteen saattohoitoon. Hän kirjoittaa asiasta Uuden Suomen blogissa.

Kasvi on kärsinyt vuodesta 2003 lähtien virtsarakon syövästä sekä siitä kehittyneestä munuaisaltaan panuroteelisyövästä.

– Erilaisista hoidoista huolimatta syöpä on vähitellen edennyt ja levinnyt. Vuosien kuluessa on muiden hoitojen lisäksi jouduttu poistamaan virtsarakko, perna ja molemmat munuaiset. Runsas viikko sitten hoidot lopetettiin, ja sain lähetteen saattohoitoon, Kasvi kirjoittaa.

– Toistaiseksi vointi ja maksa-arvot ovat hyvät, mutta sitä mukaa kun terveen maksakudoksen tilalle kasvaa syöpäkudosta, tilanne heikkenee.

Kasvi kritisoi kirjoituksessaan myös EU:n lääkevirastoa, joka ei ole myöntänyt myyntilupaa Padcev-nimiselle uudelle lääkkeelle, jonka hoitovaste vaikuttavuustutkimuksissa on ollut hyvä. Mikäli lääkkeellä olisi myyntilupa, sen käyttöä harkittaisiin juuri Kasvin kaltaisessa tilanteessa.

– Ilman myyntilupaa valmistaja ei sitä kuitenkaan Eurooppaan myy, ja kiertotietä hankittuna lääke olisi mahdottoman kallista. Laitoin lottokupongin vetämään, Kasvi toteaa.

– Koska myyntilupa puuttuu, kuolen ennusteen mukaan joskus alkukesästä, yhtenä tämän vuoden 340:ä suomalaisesta ja yli 40 000 eurooppalaisesta rakkosyövän uhrista. Jotkut meistä kuolevat turhaan.

Lue myös:

Dopingista kärähtänyt Lotta Harala julkaisi itkuisia kuvia: ”On iso joukko ihmisiä, jotka lyövät lyötyä”

Kalle Palander tsemppaa ystäväänsä Aleksi Valavuorta alastonkuvalla: ”Aina on noustu ja noustaan tästäkin”