Vuoden 2002 tangokuningatar Johanna Pakonen, 44, keikkaili aktiivisesti Omenapuu-orkesterin kanssa kunnes koronapandemia pakotti perumaan kaikki keikat.

Pakonen on joutunut rakentamaan arkensa uudelleen ja luottamaan siihen, että elämä kantaa.

– Kaikesta huolimatta minulla on pirteä ja valoisa mieli. Tykkään kesästä ja keväästä. Olen tehnyt paljon pihahommia ja istutuksia. Nytkin olen siivoamassa vaatehuonetta, Pakonen kertoo Iltalehdelle.

Hän on kuitenkin pettynyt siihen, kuinka yhteiskunta on jättänyt esiintyvät taiteilijat tänä keväänä ja kokee, että tien päällä elannon perheelleen tekevät taiteilijat unohdettu. Niinpä päällimmäisenä on ollut huoli rahasta.

– Kun keikat alkoivat yksi toisensa jälkeen peruuntumaan on ainoa kädenojennus ollut työmarkkinatuki, 33 euroa päivässä, Pakonen huokaa.

Hän on tottunut elämään säästeliäästi, mutta kulunut kevät on ajanut ahtaalle ja pakottanut turvautumaan luottokortteihin jotta he saavat ruokaa pöytään yhdessä 8-vuotiaan tyttärensä Nellin kanssa.

– Olemme tulleet hirveän pienellä ja vähällä tytön kanssa aina toimeen. Nyt olen joutunut pohtimaan, että pitääkö minun myydä asunto tai auto. Luottokortti alkaa olemaan aika tapissa.

Rakkaus kantaa

Pakosella on kuitenkin myös tärkeä ilonaihe kaiken huolen keskellä. Hän elää uuden kumppaninsa kanssa etäsuhteessa ja hänellä on vahva luotto siihen, että rakkaus kantaa.

– Minusta tuntuu, että tämä suhde on jotenkin erilainen: sellainen aikuisten vakaa suhde, Pakonen toteaa.

Pariskunta on pohtinut myös avoliittoa, mutta heillä ei ole kiire. Myös kumppanilla on lapsia ja sen vuoksi on tärkeää punnita missä uusperhe voisi tulevaisuudessa asua.

– En minun ole tarkoitus elää koko loppuelämääni yksin etäsuhteessa. Haluaisin tietysti jakaa arkeni toisen kanssa.