Vuoden 2022 Miss Suomeksi kruunattiin lauantaina 17. syyskuuta savonlinnalainen Petra Hämäläinen. 26-vuotias Hämäläinen ihastutti sekä tuomariston että Suomen kansan muun muassa pituudellaan, hyvällä itsetunnollaan ja luonnollisella kauneudellaan.

Nyt Hämäläinen on ehtinyt nauttia misseydestään jo lähes kahden viikon ajan. Kuluneet päivät ovat olleet tapahtumarikkaita, sillä hän on päässyt kokeilemaan niin kartturina oloa mainosvideolla, näyttelemistä komediasarjan kuvauksissa kuin poliitikkojen arkea eduskunnassa.

– Miss Suomi -tittelin voitto tuntuu mahtavalta! Minulla meni muutama päivä siinä, että oikeasti tajusin saavuttaneeni sen, mistä olen aina unelmoinut. Voiton jälkeen olen saanut sukeltaa suoraan syvään päähän ja tehdä todella isoja juttuja, Hämäläinen kuvailee onnellisena Metropolille.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Voiton myötä Hämäläinen on saanut sosiaalisessa mediassa pääosin pelkkää hyvää palautetta. Vaikka Hämäläisellä on hyvä itsetunto, ei hän omaa mielenterveyttään suojellakseen lue lainkaan netin keskustelupalstoja.

– Julkisuus on tähän asti tuntunut melko neutraalilta asialta. Olen saanut olla yllättävän rauhassa. Silloin tällöin jotkut ovat tulleet juttelemaan ja ottamaan kuvia, mutta muuten olen huomannut, että suomalaiset antavat hyvin omaa tilaa, Hämäläinen toteaa.

– Minulla on vielä vähän harjoittelemista siinä, että osaan haastatteluissa pistää rajan liian arkojen aiheiden kohdalla. Olen tuntenut oloni hieman epämukavaksi, kun jotkut haastattelijat ovat alkaneet kaivelemaan asioita, joista en haluaisi puhua. Omien rajojen vetäminen on asia, jota voi onneksi opetella.

Hämäläinen onkin pitkän malliuransa aikana joutunut useaan otteeseen kamppailemaan rajojen asettamisen kanssa. Hän aloitti mallintyöt jo 16-vuotiaana eikä aluksi ymmärtänyt, ettei kaikkiin alan vaatimuksiin tarvitse suostua.

Kun Hämäläinen lähti nuorella iällä luomaan uraa ulkomailla, koki hän suurta painetta mahtua tiettyihin mittoihin.

– Ulkomailla vaatimukset esimerkiksi kehon kokoon liittyen ovat huomattavasti tiukemmat kuin Suomessa. Siellä on useita tyttöjä, jotka kilpailevat samoista töistä. Olin 184-senttisenä kaikkia lähes päätä pidempi ja luonnostaan sporttisempi, eli en mitenkään älyttömän laiha.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Petra Hämäläinen vuonna 2016. Kuva: AOP

Lopulta oikeanlaisten mittojen tavoittelu ajoi suorittajaluonteisen Hämäläisen henkisesti hyvin synkkään paikkaan. Hänellä puhkesi syömishäiriö, johon hän joutui hakemaan apua ammattilaiselta.

– Lopetin mallintyöt hetkeksi ja keskityin tietoisesti päästämään irti kielteisistä ajatuksista. Hain ammattiapua, mistä alkoi oma sisäinen työ, Hämäläinen muistelee vaikeaa tilannetta.

– Tänä päivänä olen todella onnellinen, etteivät ikävät ajatukset enää hallitse mieltäni. Luotan siihen, etteivät ne myöskään tule takaisin. Tunnen tällä hetkellä oman kroppani niin hyvin ja tiedän myös kääntyä toiseen suuntaan, jos huomaan huolestuttavia askelmerkkejä. Minulle on tärkeää varmistaa, etten enää leiki omalla terveydelläni.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Nykyään Hämäläinen syö terveellistä ja ravintorikasta kotiruokaa sekä urheilee kohtuudella. Hänen itsetuntonsa ei rakennu ainoastaan ulkonäön ympärille, vaan se muodostuu myös koulutuksesta ja siitä, että tekee asioita, joista nauttii.

– Mallimaailmassa on myös paljon hyvää. Se on ollut minulle paikka, jossa kehittää omaa itsetuntoa vahvalle pohjalle. Minusta on hienoa, että myös Miss Suomi -kilpailuissa keskitytään nykyään aiempaa enemmän sisäiseen kauneuteen.

– Mielestäni kaunista on nimenomaan ihmisen sisäinen hehku, joka tulee siitä, että toteuttaa unelmiaan. Myös terveys on kaunista ja uniikki persoona, jonka saa nykyisissä missikisoissa onneksi tuoda rohkeasti esille, Hämäläinen kiteyttää hymyillen.

Kuva: AOP

Lue myös:

Tuoreesta Miss Suomesta Petra Hämäläisestä löytyi todella rohkea topless-kuva

Sofia Belòrf koki kauhunhetkiä Karhuryhmän yllättäessä hänet ja Niko Ranta-ahon sängystä – ”Poliisi oli vieressä, kun olin pissalla”