Maria Veitola avautuu nuorena sairastamastaan anoreksiasta: ”Se oli syvän yksinäisyyden ja häpeän aikaa”

Toimittaja Maria Veitola, 48, kertoo avoimesti sairastumisestaan anoreksiaan Instagram julkaisussaan ja keskustelee asiasta myös Ruokarauhapodi-podcastissa.

Veitola on kertonut anoreksiastaan aiemminkin ja kirjoittanut siitä myös kirjoissaan. Sairastumisen hetkellä hän kuitenkin koki olevansa asian kanssa yksin.

– Luulin olevani maailman ainoa ihminen, joka voi niin huonosti. Minulla ei ollut tietoa tai vertaistukea, muttei myöskään inspiraatiota, Veitola kirjoittaa.

Hän julkaisi kirjoituksensa yhteydessä kuvan, joka on otettu Irlannissa.

– Tässä kuvassa olen Irlannissa, abiturienttivuotta edeltävänä kesänä. Toipilaana, täpärästi hengissä. Sairastuin rajuun anoreksiaan ja masennukseen lukion toisella luokalla. Se oli syvän yksinäisyyden ja häpeän aikaa.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Veitola meni lopulta niin huonoon kuntoon, että joutui osastolle sairaalahoitoon.

– Se itsessään ei ollut tae paranemisesta, mutta onnekseni paranemiseni alkoi sieltä. Tapasin psykiatrin, joka kertoi, että saattaisin kuolla, mutta saattaisin myös parantua. Hänen mielestään eläminen kannatti ja minä uskalsin luottaa häneen.

Veitola kertoo podcastissa taudin alkaneen toden teolla ,kun hänen isoveljensä joutui vakavaan onnettomuuteen, mikä puolestaan horjutti pahasti hänen perusturvaansa.

– Se oli minulle niin iso kolaus ja ensimmäinen kerta, kun tajusin, että elämässä voi tapahtua mitä tahansa. En keksinyt muuta tapaa järjestää mieltäni kuin alkaa kontrolloimaan omaa syömistäni ja liikkumistani. En halunnut olla kenellekään vaivaksi ja toisaalta halusin myös laihtumalla ilahduttaa lähimmäisiäni, Veitola kertoo podcastissa.

Veitola kirjoittaa työstäneensä syömishäiriön juurisyytä vasta aikuisena terapiassa.

– Edelleen mielenterveyteni on koetuksella, kun perusturvallisuuteni järkkyy. Mutta nykyään tiedän, mistä se johtuu. Osaan myös suojella itseäni, asettaa rajoja ja tarvitessani hakea apua.

Lue myös:

Maria Veitola julkaisi nostalgisen kuvan nuoruudestaan – tunnustautui mopotytöksi: ”Älkää kysykö missä mun kengät on”

Maria Veitola julkaisi persoonallisen perhekuvan – juhlisti parisuhteensa vuosipäivää: ”Rakastaminen on sitkeyslaji”


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.