Toimittaja Maria Veitola julkaisi Instagram-tilillään maanantaina 11. lokakuuta vietettävän YK:n tyttöjen päivän kunniaksi kuvan lapsuudestaan ja avautui samalla teini-ikäisenä kokemistaan ulkonäköpaineista.

Maria kertoi saaneensa elää lapsuutensa ilman ulkonäköpaineita ja ilman sosiaalista mediaa tai internettiä.

– En nähnyt missään täydellisiä vartaloita tai virheetöntä ihoa. Näin perheeni, ystäväni ja luokkatoverini. En osannut verrata itseäni oikein kehenkään, enkä kokenut ulkopuolisten katseiden määrittävän minua.

Asiat kuitenkin muuttuivat, kun Veitola alkoi kasvaa tytöstä naiseksi.

– Kehoni muuttui ja yht’äkkiä se tuntui kuuluvan kaikille muille, paitsi itselleni. Toisen koulun pojat laittoivat meidän luokan tyttöjä paremmuusjärjestykseen ulkonäön mukaan. Niitä, jotka kehittyivät varhain, kutsuttiin huoriksi, Maria muistelee kouluaikojaan nuorena.

– Rintaliivejä räpsittiin auki kesken koulupäivän. Tissejä puristeltiin, haaroja kourittiin. Minusta otettiin salaa valokuva, kun kuivasin itseäni rippileirillä suihkun jälkeen pukuhuoneessa. Myös aikuiset miehet viheltelivät perään ja ehdottelivat törkeitä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tapahtumien seurauksena Maria oppi peittämään itsensä, vaikka olisi halunnut olla samanlainen kuin idolinsa Madonna.

– Mutta vielä enemmän halusin olla rauhassa. Ompelin itselleni jättimäisiä, omituisia kaapuja ja laitoin monta kerrosta vaatteita päällekkäin, ettei kukaan voisi koskea minua. Sain kuulla olevani omituinen ja pelottava.

– Halusin vain kasvaa omassa tahdissa, omaan suuntaani. Olla muutakin, kuin muiden himojen kohde. Tulla näkyväksi, kuulluksi, pidetyksi ja hyväksytyksi omana itsenäni, omilla ehdoillani. Se tuntui olevan todellinen ongelma. Ihan kuin ainoa tehtäväni olisi olla silmänruoka.

Vielä aikuisenakin Maria kokee, että muilla on tarve määritellä hänet ulkopuolelta ja muistuttaakin tyttöjen oikeudesta kasvaa rauhassa.

– Antakaa kaikenlaisten, kaikenikäisten tyttöjen jo olla. Vapaita, ihmeellisiä, moniulotteisia ja rauhassa. Antakaa tyttöjen elää ja kukoistaa.

Lue myös:

Me Naiset: Maria Veitola joutui työkkärin asiakkaaksi – muistelee vaikeaa tilannetta: ”Järkyttävä kokemus”

Maria Veitola joutui rajusti maalitetuksi – avautuu kohtaamastaan häirinnästä: ”Joskus romahdan!”