Menestynyt aitajuoksija Lotta Harala sädehtii iloa ja onnea Relove-kirpputoriketjun uuden Tampereen-liikkeen avajaistilaisuudessa.

Haralalla on takanaan haastavat kaksi vuotta, kun hän on joutunut kuntouttamaan vaikeaa jalkavammaansa. Nyt huippu-urheilijan tulevaisuus näyttää kuitenkin taas valoisalta, sillä tammikuussa Haralan pitkä kisatauko päättyy, ja hän pääsee palaamaan normaalin harjoittelun pariin.

– Voin todella lämpimin fiiliksin ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen todeta, että tällä hetkellä on ihan todella hyvä tilanne, Harala toteaa riemuiten Metropolille.

– Olen todella kiitollinen siitä, että kuntoutus alkaa olemaan maalissa, ja että saan pian tehdä paluun kisakentille. Suhtaudun rauhallisin ja luottavaisin mielin tulevaan, hän lisää aurinkoisesti hymyillen.

Harala palaa puheessaan kahden vuoden takaiseen, ikävään tilanteeseen, joka sai hetkellisesti Haralan lähes epätoivon valtaan.

– Minulle tuli sääriluuhun rasitusmurtuma, ja sitä yritettiin ensimmäisen vuoden ajan parantaa pelkällä levolla ja kuormituksen säätelyllä. Rasitusmurtuma iski kuitenkin sellaiseen kohtaan, mikä on itse asiassa todella huonoennusteinen sen suhteen, että se paranesi itsestään. Niinpä minulle tehtiin viime vuoden joulukuun 29. päivä luunsiirreleikkaus, Harala muistelee.

– Leikkauksessa otettiin minun omaa luutani lantiosta ja täytettiin sillä säären murtumalinja.

Operaatio sujui onnistuneesti, ja sen jälkeen Harala on yhdessä valmentajiensa kanssa löytänyt hyvät keinot treenata jalkavamman asettamissa puitteissa. Harala kokee suurta iloa siitä, että hän on saanut pitää kuntoaan yllä myös sairauslomansa aikana.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lotta Harala heinäkuussa 2020. Kuva: AOP

Vaikka kuluneet kuukaudet ovat olleet vaikeita, ei Harala koe, että olisi menettänyt elämässään mitään.

– Ajattelen, että nämä kaikki kokemani haasteet ovat olleet sellainen testi, että kuinka paljon minä haluankaan tätä, mitä teen ammatikseni, hän avaa.

– Minut on viime vuosina moneen otteeseen asetettu siihen tilanteeseen, että olen joutunut punnitsemaan, mitkä kaikki haasteet olen valmis selättämään. Mutta jokaisen takapakin jälkeen minun sisältäni on noussut vain voimakkaammin ja voimakkaammin se tunne, että haluan tätä niin paljon! Kyllä ne haasteet sieltä sitten aina kääntyy voitoksi.

– Minusta tuntuu, että olen vaiheessa, jossa olen jo lähtenyt uuteen nousuun, ja tulevat vuodet näyttävät toivottavasti sen myös tuloksellisesti. Nyt olen läpäissyt testit, ja on minun aikani loistaa, Harala kiteyttää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lotta Harala poseeraa kihlattunsa Matias Myttysen kanssa. Kuva: AOP

Loukkaantumisella on ollut merkittäviä vaikutuksia myös Haralan parisuhteeseen. Harala on seurustellut vuodesta 2013 lähtien jääkiekkoilija Matias Myttysen kanssa, ja pari kihlautui tammikuussa 2021 Tampereen Pyynikillä.

– Pakko sanoa, että koko parisuhteemme energia on viimeiset puolitoista vuotta mennyt minun sääreni parantamiseen. Siihen on oikeasti mennyt ihan kaikki fokus! Harala huokaisee.

Raskaan ajanjakson vuoksi Harala ja Myttynen eivät ole pitkään aikaan ehtineet antaa ajatustakaan häiden suunnittelulle – paitsi marraskuussa, jolloin aiheelle vapautui vihdoin tilaa.

– Aivan viime viikkoina olemme nostaneet esille kysymyksen siitä, että millaiset häät pitäisimme. Isot vai pienet, ja milloin ne järjestettäisiin? Pikku hiljaa aloittelemme siis suunnittelun, aitajuoksija paljastaa.

– Sen huomaa heti, että jää energiaa ja tilaa kaikelle muullekin elämässä, kun olemme saaneet tämän sääreni kuntoon, Harala summaa onnellisena.

Kuva: Jonathan Melartin

Lue myös:

Vakava vamma ajoi Lotta Haralan taloudellisesti kurjaan tilanteeseen – raju tilitys julki: ”Olen tehnyt kaikkeni”

Pika-aituri Lotta Harala julkaisi pysäyttävän kirjoituksen – ”Kunpa olisin halunnut elää enemmän”