Suomen suurimmasta huumejupakasta kertovan Katiska-dokumentin neljäs ja viimeinen jakso julkaistiin maanantaina 31. elokuuta Ruutu+-suoratoistopalvelussa.

Jaksossa käsitellään Niko Ranta-ahon ja Sofia Belórfin vangitsemista ja esitutkinnan kulkua. Nikon vangitsemisen tienoilla vangittiin myös kymmeniä muita henkilöitä, jotka päättivät kertoa Nikon toimista huumeliigan johtajana.

— Silloin kun mä sain ne pöytäkirjat käteen ja mä luin ne, niin mä en ole koskaan ollut niin järkyttynyt. 90 prosenttia tän jutun kuulusteluista on kansankielellä vasikoitu, sanoo Katiska-vyyhdin toinen pääsyytetty Janne ”Nacci” Tranberg.

— Ne on kertonut kaiken mitä on tiennyt ja arvaillut loput. Miks ihmiset tekee mitään rikollista, jos ei pää kestä putkassa?

”Mä olin ihan varma, etten ole ikinä enää onnellinen”

Sofia Belórfin laukusta löydettiin noin 8 000€ edestä rahaa, jonka perusteella Sofiaa syytetään rahanpesurikoksesta. Sofia kiistää pakanneensa, nähneensä rahojen pakkausta tai tietävänsä niiden alkuperästä mitään.

— Mä olin ihan varma, etten mä saa ikinä lapsia tai että mä en ole ikinä enää onnellinen ja mun elämä on pilalla, Sofia kertoo vangitsemisestaan.

— Mä olin ihan varma, että mä olisin seuraavat viisi vuotta vankilassa. Itsevarmuus mureni niin pahasti, öisin esimerkiksi.

— Tuli sellanen flashback… tuli sellanen, että seurusteltiinko me oikeesti, oltiinko me edes siellä Espanjassa. Vai oliks se vaan uni.

Tunnustaminen

Niko jäi kiinni kirjeiden lähettämisestä poliisivankilasta. Kirjeet löydettiin Nikon isosiskon hallusta ja tilanne antoi syyttäjälle selkeyttä Nikon asemasta huumeorganisaatiossa.

Samana päivänä Nikon toinen lakimies vetäytyi jutusta ja Niko päätti tunnustaa toimineensa Katiskan johtajana. Niko lähti poliisin kanssa Karkkilaan kaivamaan huumekätköjä esiin. Noin 65 kg huumeita lähti poliisin haaviin Nikon osoittamana.

— Kyllähän se tilanne kävi vaikeeks, siitä oli mahdoton päästä ohi, Niko sanoo.

Sofia Belórf kertoo, että Nikon tunnustaminen ja toiminta huumeorganisaation johtajana tuli täytenä yllätyksenä.

— Uskon, että hän on nähnyt miten me hänen ympärillään kärsitään. En usko että on ollut helppoa pitää tollasta salaisuutta. Tietysti oon järkyttynyt, miten hän on voinut tehdä ton multa salassa, kertoo Sofia.

Vapautuminen tutkintavankeudesta ja liikekumppanin kuolema

Niko pääsi vapaaksi käräjäoikeuden päätöksellä juhannuksena. Kolme viikkoa vapautumisensa jälkeen Niko matkusti Espanjaan. Matkan ensimmäisenä päivänä Niko sai shokkiuutisen – liikekumppani ammuttiin kotonaan Marbellassa.

— Kyllähän sä jotain teet väärin, että näin käy. Ei noin tapahdu sillä, että sä teet asiat reilusti ja rehellisesti, Niko sanoo vakavana.

— Onhan mulla Espanjassa ihmisiä, jotka on ammuttu kun ne on lähtenyt ristiäisistä. Hassua tulla takaisin moikkaa frendejä ja yksi taas onkin… lähtenyt pois tästä maasta.

Miksi menestyvä liikemies kääntyy huumejohtajaksi?

Dokumentissa käsitellään Nikon motiiveja ryhtyä menestyneestä liikemiehestä suuren huumeliigan johtajaksi. Mikä vei miehen lainsuojattoman tielle?

— Mitä tahansa mä tein, mä en onnistunut. Ihmiset aina sanoi, että Nikon faija. Kukaan ei antanut mulle mitään krediittiä. Kukaan ei pystynyt hyväksymään mun menestystä.

Niko sanoo, että tunnetta on vaikea selittää. Kunnioitus se ei ainakaan ole, koska kuinka kukaan voisi koskaan kunnioittaa jotain, jota ei tiedä, että mies tekee.

— Mä hain jostain sitä tunnetta, että mulla on joku… päihteillä tai tekemällä rikoksia. Se on joku tunne, mitä sä haet.

Seuraukset

Niko tutustui päihdeongelmien ja rikoskierteiden kanssa painivien lasten kanssa työskentelevään Carita Huviseen. Carita kertoi Nikolle haudanneensa viisi lasta, jotka ovat kuolleet huumeiden yliannostukseen.

— On pysäyttävä hetki kuulla, että jotkut lapset ovat käyttäneet mun maahantuomia huumeita. Aikuiset on vastuussa itsestään, mutta lapset on eri asia, Niko selittää.

— Mä oon tehnyt monta virhettä elämässäni ja mä joudun maksamaan siitä kovan hinnan.

— Asioita on tehty, enkä mä niitä tekemättömäksi saa. Mä toivon, että mun virheiden kautta alettaisiin keskittymään näihin ongelmiin, miettii Niko.

Nikolle vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta. Tuomio luetaan joskus alkuvuonna 2021.

Lisää aiheesta:
Sofia Belórf avautuu Katiska-dokumentissa poliisioperaatiosta: ”Pidätysaamu oli hyvin dramaattinen”

Niko Ranta-aho puolustaa kohuttua Katiska-dokumenttia: ”Media teki minusta julkkiksen”

Sofia Belórf lyttää Katiska-dokumentin: ”Nikon esittämät väitteet eivät ole totta!”