Yrittäjä ja tv-kasvo Nina Mikkonen jäi leskeksi tammikuussa 2017, kun hänen puolisonsa, suomalaisen talk show -viihteen uranuurtaja Timo T.A. Mikkonen menehtyi vakavan ja pitkällisen sairauden uuvuttamana. Ennen aviomiehensä kuolemaa Nina toimi aivoinfarktin saaneen Timon omaishoitajana.

Omakohtaiset kokemukset läheisen omaishoitajana toimimisena ovat johdattaneet Ninan luennoimaan aiheesta ympäri Suomen. Puhujakeikkojensa ohella Nina on kuvannut Nina Mikkonen ja arjen sankarit -tv-ohjelmaa, joka nähdään Alfa-tv:llä ensi vuonna.

Myös tuore ohjelmaformaatti käsittelee omaishoitajan arkea ja elämää.

– Haluan saattaa omaishoitajien tarinoita ihmisten tietoon, jotta laajempikin yleisö ymmärtäisi, mistä omaishoitajuudessa on kyse, Nina toteaa Metropolille Nestlé for Healthier Kids -pressitilaisuudessa.

– Omaishoitajuuteen tunnutaan usein suhtautuvan kuin vapaaaehtoistyöhön. Ajatellaan ehkä, että ”totta kai ihmisen kuuluu hoitaa omaistaan”, tai että ”jos nyt kerran valitsee omaishoitajuuden, niin mitäs siinä vinkuu”. Mielestäni on kuitenkin kohtuutonta, ettei kaikilla omaisiaan hoitavilla ole edes omaishoitajan statusta, eivätkä he saa työstään alhaisintakaan korvausta, hän lisää vakavana.

– Arjen sankarit -ohjelma on minun kunnianosoitukseni omaishoitajille, Nina julistaa.

Nina alleviivaa, etteivät jaksot tule olemaan pelkkää ”synkistelyä”. Hänelle itselleen on tärkeää muistaa toivo kaikissa elämän hetkissä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Toivo on ollut vahvasti läsnä myös Ninan omassa surutyössä. Hän uskoo avoimesti Jumalaan ja Jeesukseen, mikä on Ninan mukaan tuonut hänelle runsaasti lohtua.

– Olen ihan lapsesta asti uskonut Jumalaan. Se on vain asia, mikä minussa on. En koskaan ole kokenut mitään varsinaista herätystä, mutta minulla on aina ollut vankkumaton usko siihen, että minut on luotu. Meidät kaikki on luotu, Nina kuvailee.

– Joka ilta rukoilen ja kerron Jumalalle asioita, jotka ovat minun sydämelläni. Muistan myös aina kiittää Häntä. Tämä on asia, josta saan voimaa, ja minusta on ihana ajatella, että on toivoa. Siitähän kristinuskossa on kyse: että on toivoa. He jotka uskovat, heillä on toivoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nina ja Timo T.A. Mikkonen vuonna 2002. Kuva: AOP

Timon kuoleman jälkeen on Nina pyrkinyt katsomaan elämässään eteenpäin, vaikka se ei aina olekaan tuntunut helpolta.

– Ajattelen, että kuollut taakseen katsokoon ja eteenpäin elävä mieli. Se mikä on ollutta on ollutta, eikä siitä muuksi muutu. Onneksi minulla on minun poikani, jotka ovat aika meneviä veikkoja. He pitävät hyvin kiinni tässä päivässä, Nina muotoilee kiitollisuutta äänessään.

Ninan aikuiset pojat, Matias ja Mikael ovat mukana myös Youtube-videoilla, joita Mikkosten perhe kuvaa aktiivisesti omalle Youtube-kanavalleen. Kuluneina kuukausina on Mikkosilla ollut työn alla kaiken muun lisäksi projekti, joka pysyy toistaiseksi vielä salaisena.

– Minua niin kutkuttaisi kertoa, mutta en saa! Nina kikattaa.

– Meillä on aivan ihana juttu tuloillaan, jota teemme poikieni kanssa. Joulun kynnyksellä projekti tulee kuitenkin näkymään julkisuudessa, hän jatkaa salaperäisesti.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Vaikka Ninan elämä on juuri nyt hyvin täyttä ja onnellista, ei hän kiellä sitä, etteikö välillä kaipaisi kumppania rinnalleen.

– Totta kai haaveilen rakkaudesta. Olisi ihanaa saada jakaa asioita jonkun toisen kanssa. Toisinaan minuun iskee haikeus. Kun näen, että toiset kulkevat kaikkialla pariskuntina, ja minä itse olen aina yksin, nainen huokaisee.

– Toisaalta uskon, ettei onni tule etsien. Tiedän, että asioilla on tapana tulla eteen sitten kun niiden aika on. Jumalan asettama aikataulu ei aina välttämättä ole sellainen kuin mitä itse toivoisi, mutta loppujen lopuksi asiat kääntyvät aina parhain päin, hän lisää hymyillen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Ensikasteen treffimaailmassa Nina on omien sanojensa mukaan kuitenkin jo ottanut. Ninan treffailusta on uutisoitu myös mediassa, mutta aiheesta on puhuttu virheellisesti monikkomuodossa.

– Kuule, en ole käynyt kuin yksillä treffeillä, Nina tokaisee ja nauraa perään.

– Treffit olivat hyvin perinteiset. Kohtasimme kahvilassa sekä keskustelimme ja tunnustelimme ilmapiiriä, että resonoiko vai ei. Tällaista aikuisten ihmisten kohtaamista.

Vuosisadan rakkaustarinaa ei Ninan ja hänen treffikumppaninsa välille silti syntynyt.

– Ei treffikumppanissa mitään vikaa ollut. Jos ei kolahda, niin sitten ei vain kolahda. Ihan ystävällisissä merkeissä siitä erosimme, hän avaa.

– Nyt ei ole minulla muutenkaan aikaa tapailla ketään. Olisi väärin sanoa toiselle ihmiselle, että: ”katsotaan, ehkä kahden kuukauden päästä meidän kalenterimme kohtaavat”.

Lue myös:

Nina Mikkonen julkaisi raastavan kirjoituksen – muistelee edesmennyttä puolisoaan: ”Rakas ja komea Timoni täyttäisi tänään 75 vuotta”

Leskeksi viisi vuotta sitten jäänyt Nina Mikkonen paljastaa käyneensä treffeillä: ”Hän oli hyvin viehättävä”