Vuoden 2021 Uuden Musiikin Kilpailun seitsemän osallistujaa on julkaistu. Ylen järjestämän ohjelman kilpailijat kisaavat Suomen seuraavan euroviisuedustajan paikasta.

Tänä vuonna UMK- voittajan tittelistä omilla kappaleillaan taistelevat Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

UMK-finaali järjestetään lauantaina 20.2., jolloin selviää Suomen kansan valitsema voittajaehdokas. Kilpailukappaleet julkaistaan yksi kerrallaan torstaina 14.1. alkaen.

Yle esitteli kaikki seitsemän UMK-kilpailijaa ja heidän kappaleensa nettisivuillaan.

Oskr – Lie

Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä

Julkaistaan torstaina 14.1.

Oskr eli Oskari Ruohonen on turkulainen laulaja-lauluntekijä, joka on laulanut aikaisemmin muun muassa Yournalist ja Traffic Island -yhtyeissä.

Oskr:n Lie-kilpailukappaletta kuvaillaan Ylen artikkelissa tunteikkaaksi teokseksi, joka on samaan aikaan pieni ja iso.

– Valitettavan usein käy niin, että tärkeissä tilanteissa ei uskalla sanoa miltä tuntuu, vaan mitä kuvittelee toisen haluavan kuulla. Kulttuurista riippumatta lähes jokainen ihminen voi samaistua biisissä tähän, minkä vuoksi se on Euroviisuissa juuri oikeassa paikassa ja seurassa, Oskr toteaa Ylelle.

Monet epäilivät UMK:n aikaisemmin somessa antamien vihjeiden perusteella turkulaisen, englanniksi ja suomeksi musiikkia tehneen artistin olevan poptähti Robin.

Teflon Brothers x Pandora – I Love You

Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä

Julkaistaan perjantaina 15.1.

Suomalaisia jo yli 10 vuoden ajan viihdyttänyt rap-yhtye Teflon Brothers yhdistää UMK:ssa voimansa ruotsalaisen, eurodancen pioneerina tunnetun supertähti Pandoran kanssa.

Teflon Brothers on Ylen mukaan jo pitkään pohtinut Euroviisuihin osallistumista ja Pandora puolestaan kokee olevansa kiitollisuudenvelassa suomalaisille vuosien varrella heiltä saamastaan suuresta tuesta.

Suomen suosituimpiin yhtyeisiin lukeutuva Teflon Brothers ja legendaarinen Pandora ovat siis täydellinen match juuri tähän kilpailuun!

– Haluamme biisillämme tuoda ihmiset yhteen ilon, riemun ja rakkauden äärelle ja viestiä, ettei rakkaus katso kielitaitoa tai ulkoisia seikkoja. Kyse on sanattoman vuorovaikutuksen voimasta, eli Pandoran sanoin mental interactionista, kokoonpano kertoo.

Danny – Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua

Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä

Julkaistaan maanantaina 18.1.

Jo seitsemällä vuosikymmenellä musiikkia tehnyt musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen on koko Suomen tuntema artisti. Hän on pitkän uransa aikana ehtinyt osallistua peräti seitsemään euroviisukarsintaan ja kisata Paul Ankaa, Nancy Sinatraa ja Tom Jonesia vastaan poplaulun maailmanmestaruuskisassa Rio de Janeirossa vuonna 1968.

Dannyn kilpailukappaletta Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua luonnehditaan melankoliseksi ja ainutlaatuiseksi teokseksi.

– Kysymys on oikeastaan siitä, että elämä on lahja ja sen pituudesta ei kukaan tiedä. Teksti on aiheeltaan sellainen, että se ei välttämättä ole tyypillinen euroviisu. Mutta lauluna se on todella suuri, koska se edustaa sellaista näkökulmaa ja teemaa, jota ei oikeastaan kevyen musiikin lauluissa ole aikaisemmin käsitelty, Danny kommentoi Ylelle.

Laura – Play

Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä

Julkaistaan tiistaina 19.1.

Laura eli Laura Põldvere on monipuolinen pop-, jazz- ja improvisaatiolaulaja. Laura oli viime vuosikymmenellä Viron eniten radiosoittoa saanut artisti ja hän on edustanut Viroa kaksi kertaa Euroviisuissa, vuosina 2005 ja 2017.

Laura on jo pienestä pitäen viettänyt paljon aikaa Suomessa ja nykyään hän asuu täällä puolet ajastaan. Artisti työskentelee Espoossa HR-alalla ja hänen kymmenes, talvella 2019 julkaistu albuminsa tuotettiin Vaasassa.

Lauran Play-kappaleessa yhdistetään countria, poppia ja diskoa. Biisissä kerrotaan on-off-ihmissuhteesta, jossa toinen osapuoli kyllästyy palaamaan aina takaisin ja antamaan anteeksi.

– Haluan, että kuulija avaa kappaleelle sielunsa ja saa musiikista voimaa ja tukea, joka auttaa eteenpäin jokapäiväisessä elämässä ja ihmissuhteissa.

Aksel – Hurt

Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä

Julkaistaan keskiviikkona 20.1.

Aksel Kankaanranta valittiin vuoden 2020 UMK:n voittajaksi, mutta maailmalla jylläävä koronapandemia peruutti tuolloin Rotterdamin Euroviisut.

Vaikka Aksel on jo kertaalleen ehtinyt julkisuudessa kieltää osallistuvansa Uuden Musiikin Kilpailuun toista kertaa, on hän nyt kuitenkin takaisin uudella kappaleella.

Hurt-kappale on herkkä ja voimakas biisi, joka muistuttaa, ettei saa antaa kenenkään ulkokuoren hämätä.

– Ihminen saattaa voida tosi huonosti, vaikka ulospäin näyttäisi siltä, että kaikki on hyvin. Jos satutat itseäsi, satutat myös lähimmäisiäsi. Kun olen itsekin rämpinyt sellaisesta kuopasta ylös, niin voin samaistua kappaleeseen täysin. Ehkä biisi on tarina siitäkin, ettei sun tarvitse esittää ketään muuta kuin mitä sä itse oot.

Blind Channel – Dark Side

Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä

Julkaistaan torstaina 21.1

Vuonna 2013 perustettu Blind Channel -yhtye on underground-piireissä suosittu, violent poppia soittava kuuden jäsenen kokoonpano. Bändi esiintyi vain vuosi perustamisensa jälkeen maailman suurimmilla raskaan musiikin festivaaleilla Saksan Wacken Open Airissa, jonka jälkeen yhtye solmi ensimmäisen levytyssopimuksensa.

Ylen sivuilla Dark Side -kappaletta kuvaillaan pimeydessä olevien bileiden soundtrackiksi, jossa tiivistyy Blind Channelin ydin täydellisesti.

– Me halutaan näyttää, että vaikka elämä olisi synkempää ja rajumpaa, niin voit silti pitää hauskaa. Tämä kappale on kaikille niille, jotka tuntee ulkopuolisuutta ja riittämättömyyttä, joiden on joskus tehnyt mieli nostaa keskarit pystyyn ja huutaa. Me väitetään, että tällaisia ihmisiä on maailmassa paljon, ja Euroviisuthan on yhtenäisyyden juhlaa, oli se sitten missä muodossa tahansa! yhtye painottaa.

Ilta – Kelle mä soitan

Kuva: Yle/ Mona Salminen / Milla Määttä

Julkaistaan perjantaina 22.1.

Cheekin Sillat-superhitistä tunnetuksi tullut Ilta kertoo laulamisen olevan hänelle yhtä luonnollista kuin syöminen ja nukkuminen. Voimakasääninen Ilta on sulattanut suomalaisten sydämet muun muassa ohjelmissa Tähdet, tähdet ja All Together Now Suomi.

Ilta haluaa musiikillaan herättää ihmisissä tunteita ja saada aikaan kylmiä väreitä. Hän paljastaa myös itse nauttivansa vahvasti suurista ja herkistä kappaleista.

Iltan kilpailubiisin kerrotaan olevan hyvin koskettava, ja siinä kuvaillaan konkreettisesti sitä, kun yksinäisyys iskee ja miltä se tuntuu.

– Ihminen saattaa olla keskellä ihmisjoukkoa ja silti tuntea itsensä todella yksinäiseksi. Se on yksi vaikeimmista tunteista ihmiselle, koska meidät on luotu yhteyteen toistemme kanssa. Vaikka biisissä ei sanota suoraan, että sä selviät, niin silti se voi tuoda silti kuulijalle tunteen, ettei hän ole yksin tän asian kanssa, Ilta luonnehtii.

Lue myös:

Spekuloinnit UMK:n ympärillä käyvät kuumana – edustaako Robin Packalen Suomea vuoden 2021 Euroviisuissa?

Oho! Danny solmi levytyssopimuksen Mökkitie Recordsin kanssa – ”Tunnen suurta tyydytystä ja onnellisuutta”

Yllätyskihlat! Laulaja Ilta julkaisi harvinaisia yhteiskuvia sulhasestaan: ”Paras tyyppi koskaan”