Emotionaalinen laiminlyöminen on näkymätön lapsuuden kokemus, joka voi vaikuttaa elämään vielä aikuisenakin. Sitä voi esiintyä perheissä, jotka ovat muuten tasapainoisia ja rakastavia. Lapsena emotionaalisesti laiminlyöty henkilö voi kokea aikuisena, että jokin on pielessä, mutta hän ei osaa pukea tunnetta sanoiksi. Siksi hän saattaa aikuisena tuntea, että hänessä on jotain vikaa.
Psykologian tohtori Jonice Webb kertoo seitsemän merkkiä, joista voit päätellä olleesi lapsena emotionaalisesti laiminlyöty.

1. Tyhjyyden tunne

Tyhjyyden tunne on erilainen eri ihmisillä. Se voi olla tunne rinnassasi tai vatsassasi, tai epämääräisempi turtumuksen tunne.

2. Pelko olla riippuvainen toisesta henkilöstä

On hyvä olla itsenäinen, mutta on eri asia, jos sinua kauhistuttaa olla missä tahansa tilanteessa riippuvainen toisesta ihmisestä. Jos huomaat välttävästi avun ja tuen pyytämistä, se voi olla merkki lapsuuden emotionaalisesta laiminlyönnistä.

3. Epärealistinen minäkuva

Onko sinulla vaikeuksia tunnistaa, mihin kykenet ja mitä haluat? Mitkä ovat heikkoutesi ja vahvuutesi? Jos sinun on vaikea vastata näihin kysymyksiin, se voi olla merkki siitä, ettet tunne itseäsi niin hyvin kuin voisit.

4. Tunnet myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan, mutta et itseäsi

Oletko ankarampi itseäsi kuin muita kohtaan? Puhuvatko muut ihmiset sinulle ongelmistaan, mutta sinun on vaikea jakaa huoliasi?

5. Syyllisyys, häpeä, itseviha ja itsesyyttely

Tunnetko häpeää asioista, joita suurin osa ihmisistä ei koskaan häpeäisi? Häpeää voivat herättää esimerkiksi omat tarpeesi, erehdyksesi ja tunteesi.

6. Tunne siitä, että sinussa on jotain olennaista vialla

Tunnet, että elämässäsi on jokin vialla, mutta et osaa sanoa, mikä se jokin on. Kuvittelet, että itsessäsi on jotain pielessä. Ajattelet, ettei kukaan voi pitää sinusta ja olet erilainen kuin kaikki muut.

7. Vaikeus tuntea, tunnistaa, hallita ja ilmaista tuntea

Onko sinun vaikea ilmaista tunteitasi, jos joku kohtelee sinua kaltoin? Oletko usein ymmälläsi, miksi ihmiset tuntevat tai käyttäytyvät tietyllä tavalla, mukaan lukien sinä itse?
Webbin mukaan koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä muutokselle. Hän toteaa, että ymmärrettyäsi syyn siihen, miksi kuvittelet olevasi viallinen, voit alkaa toipua lapsuuden laiminlyönnistä löytämällä uuden yhteyden tunteisiisi.
Lähde: YourTango
Kuva: Pixabay