pelasta-pimppi
Hyväntekeväisyysjärjestö World Vision kerää rahaa radikaalisti nimetyllä kampanjalla, jonka päämääränä on teinityttöjen sukupuolielimien silpomisen lopettaminen.
Tietyissä osissa maailmaa vieläkin on käytössä aikuistumisriittejä, joissa sukukypsyyden saavuttavan teinitytön sukupuolielimet silvotaan. Hyväntekeväisyysjärjestö World Vision tukee vaihtoehtoisia väkivallattomia aikuistumisriittejä, jotka on kehitetty saamaan yhteisöt luopumaan vahingollisesta silpomiskäytännöstä.
Järjestö kerää kampanjalle sloganilla, joka taatusti herättää huomiota: ”Pelasta pimppi – heitä kymppi tai huntti.”
Yllä näkyvässä kuvassa on tyttöjä Siyapein peruskoulusta Keniasta. He esiintyivät vieraille sen jälkeen kun 89 tyttöä oli läpikäynyt vaihtoehtoisen aikuistumisriitin. Kahden ensimmäisen World Visionin projektivuoden aikana 335 masai-tyttöä on valinnut vaihtoehtoisen aikuistumisriitin silpomisen sijaan, ja alueen ympärileikkauksen läpikäyvien tyttöjen määrä on laskenut 97 %:sta hieman yli 50 %:iin.
monica-pelasta-pimppi
Kuvassa oleva kenialainen Monica on yksi esimerkki väkivaltaisen perinteen vastustamisesta. Monica kävi peruskoulua ja edistyi hyvin. Kun hän oli 14-vuotias, hänen isänsä ilmoitti, että kahdeksannen luokan jälkeen Monican pitäisi mennä naimisiin. Äiti taas kehotti Monicaa valmistautumaan sukuelinten silpomiseen. Kuten monella alueen tytöllä, Monican edessä näyttivät olevan silpominen, koulunkäynnin loppuminen ja avioliitto teini-iässä.
Monica päätti vastustaa vanhempiensa tahtoa ja kieltäytyi silpomisesta. Hän joutui lopulta pakenemaan tätinsä luokse. Tädin kautta Monica tapasi World Visionin työntekijän Kenin, joka tekee silpomisen vastaista työtä. Ken järjesti Monicalle majapaikan ja mahdollisuuden käydä koulua.
Monican pikkusisko ei ollut yhtä onnekas. Hän totteli vanhempiaan, ja hänet naitettiin heti silpomisen jälkeen. Lapsuus vaihtui lapsiäitiyteen.
Tyttöjen sukuelinten silpominen on ihmisoikeusloukkaus ja tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kyseessä on vanha kulttuurinen käytäntö, joka on usein myös aikuistumisriitti.
World Visionin silpomisen vastainen työ tarkoittaa muun muassa vaihtoehtoisten väkivallattomien aikuistumisriittien järjestämistä, perinteisten silpojien kouluttamista uusiin ammatteihin, turvallisten asuntoloiden rakentamista koulutytöille sekä nuorten, vanhempien, viranomaisten ja uskonnollisten johtajien kouluttamista tyttöjen oikeuksista ja silpomisen vaaroista.
Jos haluat tukea World Visionin silpomisen vastaista työtä, voit tehdä sen tämän linkin kautta: Pelasta pimppi.