Kodintarvikeketju Gigantti on tutkinut pohjoismaisten grillaajien tottumuksia. Myyntilukujen perusteella Suomessa ja Norjassa lähes 70 prosenttia grillin ostaneista hankkii kaasugrillin, mutta Ruotsissa sen sijaan ostetaan kaikkia muita Pohjoismaita enemmän hiiligrillejä.
Grillaamisen suosion kasvu Suomessa näkyy siinä, että arvokkaampiin grilleihin satsataan vuosi vuodelta enemmän.
– Suomessa kaasugrillit ovat kaikista suosituimpia grillejä ja niiden suosiota selittänee esimerkiksi kaasugrillauksen käytännöllisyys: grilli on nopeasti valmis ruoanlaittoon, kertoo Gigantin tuotepäällikkö Antti Pakarinen.
Ruotsissa hiiligrillin suosio on kaikista korkein verrattuna muihin Pohjoismaihin. Siinä missä Suomessa hiiligrillin valitsi 15 % ja Norjassa 16 %, Ruotsissa hiiligrillin valitsi jopa 35 %.
– Ymmärrykseni mukaan Ruotsissa ajatellaan, että hiiligrilli on ainoa grilli, jossa on oikeaa ”grillauksen fiilistä” ja ruokaan halutaan aidon savun maku. Myös Suomessa kiinnostus laadukkaita hiiligrillejä kohtaan on nousussa ja yhä useampi hankkii kaasugrillin lisäksi pallogrillin kotiin tai mökille, Pakarinen jatkaa.
Tarkemmat Pohjoismaiden myyntiprosentit löydät artikkelin lopusta.
Grilleihin satsataan Suomessa yhä enemmän
Grillauksen uudehkona trendinä Suomessa on se, että kuluttajat panostavat arvokkaampiin grilleihin.
– Tämä näkyy laadukkaiden kaasugrillien kysynnän nousuna, mutta myös hiilillä toimivien laadukkaiden pallogrillien kohdalla. Nykyään halutaan yhä kestävämpi ja laadukkaampi grilli. Grillien keskihinta on noussut meillä vuosittain noin 15 % viimeiset pari vuotta.
Grillaus on muun ruoanlaiton ohella nostanut suosiotaan Suomessa. Etenkin kesällä ja loma-aikaan grillaus on huippusuosittua.
– Nykyään halutaan valmistaa hyvää ruokaa hyvillä välineillä. Uusien lisälaitteiden avulla grillissä valmistuvat niin popcornit kuin ranskalaiset. Uusi grilliin suunniteltu lihalämpömittari iGrill puolestaan lähettää kännykkääsi tiedon Bluetooth-yhteydellä, kun liha, kala tai kana on valmis nautittavaksi.
– Grillaukseen ja hyvään ruokaan ollaan valmiita panostamaan myös ajallisesti: yksi kysytty uutuutemme on savustusgrilli Smokey Mountain, jolla ruoka valmistuu hitaasti matalassa lämpötilassa, ja grillaus kestää tunteja. Monessa reseptissä grillausaika on vähintään 8 tuntia. Tämä on ruokahifistelijän vaihtoehto.

Oikea grilli oikeaan paikkaan

Alla olevista ohjeista selviää mikä grilli sopii parhaiten veneeseen, parvekkeelle ja taloyhtiön yhteiskäyttöön.
Parveke, puisto tai vene
• sähkögrilli soveltuu hyvin makkaran paistoon ja on usein parvekegrillaukseen oikea vaihtoehto, koska se ei savuta paljon. Vaikka parvekkeella grillaaminen onkin sallittua turvallisuusohjeiden puitteissa, kannattaa silti huomioida, ettei häiritse naapuria.
• piknik-kaasugrilli sopii hyvin puistopiknikille, veneelle tai parvekkeelle, koska se on kevyt kantaa. Se sekä lämpenee että kylmenee nopeasti, eikä esimerkiksi hiilien viilenemistä tarvitse odottaa. Piknik-kaasugrilli on monikäyttöinen: sillä paistuu kätevästi esimerkiksi liha ja kala, ja sen keittolevy toimii parilana, jolla paistat vaikka kananmunan. Pienen kattilan avulla parilalla lämpenee myös kahvivesi.
• hiilillä tai briketeillä toimiva pallogrilli soveltuu hyvin puistogrillaamiseen, jos haluat saada ruokaan oikean savun maun. Koko grilli on helppo kuljettaa nykyään kantokahvasta. Grillaajan pitää muistaa varmistaa, että hiilet ovat kylmät, ennen kuin laittaa ne roskiin.
Mökki tai takapiha
• kaasugrilli on yksi suosituimmista grilleistä ja se soveltuu hyvin pysyvämpään paikkaan, kuten takapihalle tai mökille. Kaasugrillillä ruoanlaitto on vaivatonta, koska grilli on nopeasti valmis ruoanlaittoon ja hiilien jäähtymistä ei tarvitse odottaa.
• hiilillä tai briketeillä toimiva kunnon hiiligrilli soveltuu hyvin myös takapihalle ja mökille, ja sillä kokatessa saa ruokaan aidon savun maun.
• savustusgrilli sopii mökille tai takapihalle ja ennen kaikkea nautiskelijalle, jolla on aikaa grillata. Savustusgrillillä ruoan kypsennys tapahtuu matalalla lämpötilalla ja kestää noin 8 tuntia, mutta ruoan maku palkitsee odotuksen.
Taloyhtiö
• hiilillä tai briketeillä toimiva pallogrilli sopii hyvin taloyhtiöiden käyttöön, koska kaikki voivat tuoda omat hiilensä. Hiilillä tai briketeillä toimivalla pallogrillillä saa ruokaan aidon savun maun ja sillä voi kokata kaikkea pihveistä kampasimpukoihin.

Grillien myynti Pohjoismaissa: Myyntiprosentit vuonna 2015 (1.1.2015-30.6.2015)

Suomi, Gigantti:
• 69 % kaasugrilli
• 15 % hiiligrilli
• 16 % sähkögrilli
Norja, Elkjøp:
• 69 % kaasugrilli
• 16 % hiiligrilli
• 14 % sähkögrilli
Ruotsi, Elgiganten:
• 40 % kaasugrilli
• 35 % hiiligrilli
• 25 % sähkögrilli
Tanska, Elgiganten:
• 61 % kaasugrilli
• 24 % hiiligrilli
• 15 % sähkögrilli