Espanjan koronatila pahenee – millaista on aurinkorannikon arki eristyksissä?

Metropoli.net tavoitti Espanjan aurinkorannikolla opettajana työskentelevän suomalaisen Sadun, joka on viime lauantaista saakka pysytellyt kotona Espanjan julistettua maahan täydellisen ulkonaliikkumiskiellon. Sadun ja hänen miehensä työt hoituvat nyt kotoa käsin.

Eikä ulos todellakaan ole asiaa, sillä poliisi valvoo aktiivisesti ulkonaliikkujia. Fuengirola.fi:n mukaan Malagaan on saapunut maanantaina myös satakunta Unidad Militar de Emergencias (UME) -yksikön sotilasta avustamaan poliisia sekä Guardia Civiliä katupartioinnissa. Myös UME:n reservin lääkäreitä ja sairaanhoitajia on kutsuttu takaisin palvelukseen.

– Mies piipahti eilen maanantaina pikaisesti kaupassa passi ja ID kortti mukanaan. Jos poliisi sattuu pysäyttämään, ovat sakot kuulemma isot jos on ilman pätevää syytä liikkeellä. Kaupat tyhjenivät jo viime viikon lopulla ja vaikka täydennystä tulee päivittäin, tyhjenevät mm. lihahyllyt jo aamusta, toteaa Satu Metropoli.net -sivustolle.

Kuten koko Espanjassa, myös aurinkorannikon koulujen oppilaat opiskelevat nyt kotoa käsin etänä ja opettajat ovat päivittäin valmiita vastaamaan kysymyksiin. Arki on tältä osin haastavaa myös työssäkäyville vanhemmille ja koulujen opettajille.

– Etäopetukseen täällä siirryttiin maanantaista alkaen. Yläkoululaisten ja lukiolaisten kanssa homma toimii varmasti helpommin, sillä oppilaat ovat jo koulussa tottuneet käyttämään useita työalustoja. Pienempien oppilaiden kanssa kommunikointi ja tehtävänanto on hieman haastavampaa ja siihen tarvitaan enemmän vanhempien panostusta, Satu kertoo.

Aurinkorannikon sääennusteen mukaan lämpötilat ovat parhaillaan ajankohtaan nähden maltilliset 16-19 astetta, joten sisällä ei ainakaan lämpötilan mukaan tarvitse hikoilla. Pienten lasten kohdalla tilanne voi kuitenkin olla hyvinkin turhauttava, jos asunnossa ei ole omaa pihaa jossa ulkoilla.

Sadun tuttuja ei ole vielä koronaan sairastunut ja paikallisen tiedon mukaan aurinkorannikolla sairastuneita olisi ylipäätään vain muutamia, kun koko Espanjan sairastuneiden määrä on jo lähes 11 000 henkilöä. Koko Espanja on tiukkaan suljettu ja poliisit valvovat ulkonaliikkumiskieltoa tarkasti kaduilla partioiden.

Espanja on lisäksi sulkenut maarajansa kaikilta muilta kuin maan kansalaisilta ja maassa asuvilta. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä eilen ilmoitettu käsky sulkea hotellit, on ihmisillä jo melkoinen paniikki päästä maasta pois. Norwegian ja Finnair lentävät viimeisiä lentojaan Suomeen ja jäljellä olevien vapaiden paikkojen hinnat pyörivät 600 euron paikkeilla.

– Onhan tämä melkoista ja todellakin on pitkät viikot edessä, Satu huokaa.

Haastattelu: Mette K. 


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.