Suomessa on tähän mennessä todettu 59 koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Naapurimaassamme Ruotsissa niitä on jo yli 350 ja koko maailmassa yli 100 000. Tautiin kuolleita on yhteensä yli 4000.

Koronaviruksella on ollut laajoja seurauksia ja se on vaikuttanut esimerkiksi maailman taloustilanteeseen. Useita tapahtumia on peruttu ja lukuisat työpaikat ja koulut ovat joutuneet karanteeniin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo asiantuntijoiden arvioivan, että koronavirus tulee tarttumaan 60–70 prosenttiin väestöstä. Merkelin mukaan tällä hetkellä pitäisi keskittyä koronaviruksen leviämisen hidastamiseen.

Koronavirustartunnan saaminen on siis melko todennäköistä, mutta miten siihen oikein pitäisi varautua?

Ensisijainen suositus on, että jos oireita ilmenee, terveydenhuoltoon pitää ottaa yhteys puhelimitse.

– Lääkkeiden hamstraamista koronavirusta vastaan ei suositella, eikä esimerkiksi reseptilääkkeitä tule ostaa normaalia jaksoa eli kolmea kuukautta pitemmälle, neuvoo viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Apteekkariliitosta.

– Jos koronavirusepidemia käynnistyisi, kannattaa muistaa, että asiointi apteekissa onnistuu myös verkon välityksellä, sillä liki 150 apteekilla on verkkoapteekki ja lääkkeet voi saada kotiin kuljetettuina, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Koronavirustartunnan ja flunssan varalta kannattaa kotiin hankkia käsidesiä, kipu- ja kuumelääkettä sekä toimiva kuumemittari.

Lisäksi olisi hyvä varata jonkin verran ruokaa kaappeihin.

– Koronaviruksen takia ei tarvitse hamstrata määräänsä enempää, sanoo Marttojen ravitsemuksen kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä.

72 tunnin normaali hätävara on riittävä, sillä korona ei todennäköisesti pysäytä kauppoja.

– Nykyään voi tilata lisää ruokaa kotiin tai pyytää läheisiä tai naapuria hakemaan sitä itselle. 72 tunnin hätävara riittää, mutta pidemmäksikin aikaa voi tietysti varautua, mikäli tilaa riittää ja se lisää mielenrauhaa.

Terveyspsykologian professori Susan Michie on listannut British Medical Journalin blogiinsa asioita, joilla voidaan ehkäistä koronavirustartuntoja.

Alla muutamia poimintoja professori Michien listalta.

1. Pese kädet monta kertaa päivässä huolellisesti niin, että käytät siihen aikaa ainakin 20 sekuntia Muista pestä kunnolla myös kynnenaluset.

2. Jos aivastat tai yskäiset, tee se aina nenäliinaan. Heitä nenäliina sen jälkeen roskiin.

3. Keksi kättelyn sijaan toisenlainen tapa tervehtiä. Pään nyökkäyskin voi olla hyvin kohtelias tapa tervehtiä.

4. Vältä kasvojesi koskettelua, nenän kaivamista tai silmien hieromista.

5. Älä lainaa kaverilta tai kaverille kännykkääsi.

Lähteet: Yle, Yle, Ilta-Sanomat, ja Iltalehti.