Pitkän ja menestyksekkään uran tehnyt säveltäjä, muusikko ja kapellimestari Esa Nieminen kertoo menneistä vuosistaan tuoreessa, Tommi Saarelan kirjoittamassa elämäkertakirjassaan On elämä laulu (Otava).

Teoksessa Nieminen paljastaa avoimesti yksityiskohtia yhteistyöstään laulaja Jari Sillanpään kanssa. Nieminen ja Sillanpää toteuttivat useiden konserttikiertueiden sarjan vuosina 2010-2012.

Sillanpää on sittemmin noussut tiuhaan tahtiin uutisotsikoihin värikkään elämänsä vuoksi. Mies on tuomittu kahdesta huumausainerikoksesta sekä lapsipornon levittämisestä.

Niemisen kirjassa kuvaillaan, kuinka Sillanpään toiminnan huolestuttavat merkit näkyivät jo reilu kymmenen vuotta sitten, kun laulaja ei vielä ollut sotkenut elämäänsä.

– Kuntokuurien vastapainona Hitit ja hutut -kiertueellakin katseltiin läheltä tähden juhlimista, herkuttelua, tolkutonta valvomista ja addiktioita, jotka saattoivat edellyttää esimerkiksi yllättävää poikkeamista yöllisillä huoltoasemilla. Artisti vaati bussin pysäyttämistä, pyörähti myymälässä ja palasi hetken päästä takaisin kilon paketti prinssinakkeja kainalossaan: ”Mä en nyt vaan pystynyt vastustamaan näitä!” kirjassa sanotaan.

– Jari saattoi olla ihan mahdoton addikti ties mille – kylmästä maksalaatikosta karkkeihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: AOP

Vaikka Sillanpään meno keikkojen ulkopuolella oli villiä, hoiti hän työnsä tuohon aikaan aina hyvin. Vähitellen jatkuva juhliminen alkoi kuitenkin rappeuttamaan Sillanpäätä.

– Sen olisi pitänyt malttaa lyödä välillä niitä kierroksia alas. Jarihan ei kuulu kavereihin, jotka sanoo viihtymiselle ei, ja siitä voi syntyä fataali kehä varsinkin, jos työajan ulkopuolella artistin ympärillä pyörii porukkaa, joka pitää koko ajan buustia yllä, Sillanpään kanssa pitkään työskennellyt puhaltaja Heikki Pohto kommentoi kirjassa.

Pohto alleviivaa vahvasti sitä, ettei alati päällä oleva juhliminen tee hyvää kenellekään.

– Vaikka jo tuolloin nähtiin huolestuttavia merkkejä, niin kyllä ne sotkut, jotka nousivat myöhemmin päivänvaloon, tulivat sittenkin monille meistä yllätyksenä.

– Kun ajattelee, kuinka ylhäisessä korkeudessaan hän kulki solistina muihin verrattuna, oli suuri sääli, kun yksityiselämän ratkaisut romuttivat noin hienon uran.

Lue myös:

Jari Sillanpää perui keikkansa kohun takia alkuvuodesta – palaa nyt lavoille!

IL: Jari Sillanpään hyväksikäyttösyyte kaatui – tuomittiin sakkoihin