Kesäkausi näkyy vilkkaana Karl Fazer Caféssa Helsingin Kluuvikadulla. Historiallisen näyteikkunan ovat vallanneet suositut Muumi-hahmot. Kesällä juhlistetaan Tove Janssonia, jonka syntymästä tulee elokuussa kuluneeksi 100 vuotta. Fazerin ja Janssonin vuonna 1937 alkanut yhteistyö sisälsi niin pakkausten suunnittelua kuin mainosten kuvittamistakin.
– Meidän tehtävämme on saada jokainen päivä maistumaan paremmalle. Kahvilassa käynti on edelleen vahva trendi – erityisesti aamiainen, brunssi ja kevyt lounas kasvattavat suosiotaan. Makeat klassikkotuotteet kuten Bebe-leivos, Sacher-kakku ja Perunaleivos ovat suosikkeja sukupolvesta toiseen, kertoo Fazer Cafésin liiketoimintajohtaja Kristian Helanne.
Paitsi herkullisista leivonnaisistaan, Karl Fazer Café on tunnettu myös jäätelöannoksista. Jäätelöä on valmistettu Fazerilla kahvilan perustamisesta lähtien ja alkuperäiset makuvaihtoehdot olivat vanilja, suklaa ja mansikka.
Ennen pakastimien yleistymistä jäätelö oli harvinainen herkku. Alkuaikoina jäätelömassa jäädytettiin talvella merestä tuotujen jääkimpaleiden avulla. Jäätä säilytettiin pihalla sahanpurun alla ja kimpaleista hakattiin kirveellä paloja joiden sekaan lisättiin karkeaa suolaa. Jäätelömassa vatkattiin käsin ja erilaiset jäätelöjälkiruuat kuten vaniljajäätelöstä muotissa tehdyt jäätelöhedelmät ja mehujäätelöt toimitettiin asiakkaille kotiin juuri ennen tarjoiluhetkeä.
Nykyään Fazerin perinteisillä resepteillä valmistetaan Fazerin kahviloista saatavat tryffeli-, vanilja-, nougat- ja mansikkajäätelöt. Uusinta uutta on Fazer Moomin – jäätelöannos, jota sulostuttavat herkulliset Moomin-makeiset.
Fazerin ja Tove Janssonin tarina
Karl Fazer Cafén näyteikkuna on ollut helsinkiläisten kiinnostuksen kohde nykyisen kahvilarakennuksen valmistumisesta lähtien 1930-luvulla. Nykyään ikkuna on Museoviraston suojelema ja tänä kesänä Muumit valtaavat näyteikkunan Fazerin juhlistaessa Tove Janssonin 100-vuotispäivää ja pitkää yhteistyötä suomalaisten rakastaman taiteilijan kanssa.
Ensimmäinen maininta Tove Janssonin ja Fazerin yhteistyöstä löytyy vuodelta 1937, jolloin Jansson on muistiinpanojensa mukaan tehnyt ”koristeen Munkkiniemen Fazerille”. Kyseessä on Helsingin Munkkiniemessä edelleen sijaitseva Kalastajatorppa, joka oli Fazerin omistuksessa vuosina 1935 – 1952. Perimätiedon mukaan Jansson asui Kalastajatorpalla ja koska uransa alkuvaiheessa hänellä ei ollut aina varaa vuokraan, hän maksoi asumisestaan maalauksilla. Kalastajatorpalla on edelleen Janssonin maalauksia sekä yhdessä huoneessa Tove Janssonin maalaama tapetti.
Fazer toimii Ateneumin taidemuseon Tove Jansson -juhlanäyttelyn pääyhteistyökumppanina. Ateneumin näyttely esittelee Janssonin monipuolista taiteilijauraa. Näyttelyssä on esillä kaksi Janssonin Fazerille tekemää mainosta sekä Kalastajatorpalla maalattu omakuva. Uransa alkuvaiheessa Tove Jansson työskenteli yhdessä taiteilija Hjalmar Hagelstamin kanssa, joka oli Karl Fazerin vävy. Hagelstam ja Jansson jakoivat Ullanlinnassa sijaitsevan ullakkoateljeen joka sittemmin tuli tunnetuksi Janssonin taiteilijakotina. Sodassa kaatunut Hagelstam ehti uransa aikana maalata mm. Karl Fazer Cafén punasävyisen seinämaalauksen, joka on edelleen nähtävissä kahvilan etuosassa.
Tove Jansson -näyttely on ollut nyt avoinna Ateneumissa kolme kuukautta ja jatkuu 7.9.2014 asti.
– Näyttely on alusta lähtien ollut yleisömenestys, sen on nähnyt jo yli 130 000 kävijää. Museovierailta tullut vuolas palaute on ollut kautta linjan kiittävää: Toven teokset puhuttelevat kaikenikäisiä kävijöitä. Yksi useimmin toistuneista kommenteista on ollut hämmästely taiteilijan tuotannon monipuolisuudesta ja laajuudesta, kertoo markkinointipäällikkö Jonna Hurskainen.