Näin naisten somen käyttö eroaa miehistä

Älypuhelimien ja sosiaalisen median parissa vietetään yhä enemmän aikaa. Tuore tutkimus selvitti mm. naisten ja miesten erot somen käytössä.
Miehet ja naiset käyttävät sosiaalisen median palveluita eri tavalla. Kun naiset keskittyvät enemmän sosiaaliseen vuorovaikutukseen, miehet pitävät enemmän videoiden katselemisesta.
DNA:n Digitaalinen elämäntapa -tutkimuksen mukaan sosiaalisen median palveluista käytetään yleensä ottaen eniten Youtubea, Facebookia ja WhatsAppia. Nousussa on myös Instagram. Älypuhelin on jo neljällä viidestä suomalaisesta. Ahkerimmin ja monipuolisimmin älypuhelimiaan käyttävät Apple-puhelinten omistajat.
Naisilla ja miehillä erilaiset kiinnostuksen kohteet
Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat yhä ahkeria facebookaajia. Facebookia käyttää 75 % tutkimukseen vastanneista. Käyttäjistä valtaosa on naisia ja heistä yli puolet kertoo käyttävänsä Facebookia lukuisia kertoja päivässä. Syitä Facebookin käyttöön ovat mm. halu pysyä kärryillä ystävien kuulumisista ja/tai se, että perheenjäsenet käyttävät sitä. Facebook on käyttäjilleen myös tapa kuluttaa aikaa.
Jos naiset viihtyvät parhaiten Facebookissa, mitä tekevät miehet? He katselevat mieluiten YouTubea. Suomalaiset käyttävät YouTubea viihtymiseen ja ajankuluksi, mutta myös siksi, että sieltä löytyy omaan kiinnostukseen tai harrastukseen liittyvää sisältöä. Sieltä etsitään myöskin inspiraatioita ja ideoita. Yli 80 % tutkimukseen vastanneista kertoo käyttävänsä YouTubea. Käyttäjissä korostuvat miehet.
WhatsApp suosituin viestintäsovellus
Viestintäsovelluksista suosituin ja useimmin käytetty on WhatsApp, jota käyttää 59 % kaikista vastaajista. Valtaosalla heistä sovellus on aktiivisessa käytössä. 15–24-vuotiaista 94 % kertoo viestittelevänsä WhatsAppilla säännöllisesti. Snapchat-sovelluksen käyttö puolestaan on vielä pienehkön piirin juttu (käyttäjiä 11 % vastaajista), mutta käyttö on aktiivista  – 54 % käyttäjistä avaa Snapchatin vähintään kerran päivässä. Snapchatin käyttäjissä korostuvat 15-24-vuotiaat sekä Apple-puhelinten käyttäjät.
– Sosiaalisen median viestintäsovellukset ovat vauhdilla rikastamassa ja osin myös syrjäyttämässä perinteisiä viestintätapoja, kuten tekstiviestiä. WhatsAppin ja Facebook Messengerin käyttäjiä löytyy kaikista ikäryhmistä, kertoo DNA:n tutkimustoiminnasta vastaava osastopäällikkö Niina Hagman.

Instagramin käyttäjissä korostuvat naiset, nuoret ja Apple-puhelinten käyttäjät. Instagram on Facebookin ohella myös tiheimmin käytettyjä sosiaalisen median palveluita Suomessa.
Nuoret ahkeria puhelimen käyttäjiä
DNA:n tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat lisänneet älypuhelimen käyttöään merkittävästi. Kaikkiaan 30 % kyselytutkimukseen vastanneesta tuhannesta suomalaisesta kertoo ”hiplailevansa” puhelintaan aiempaa enemmän.
Puhelimen käyttö on lisääntynyt tutkimuksen perusteella enemmän kuin mikään muu digitaalinen ajanviete. Vastaajista 27 % kertoo viettävänsä puhelimensa kanssa yli kaksi tuntia päivässä. Myös TV-sisältöjä suomalaiset katsovat selvästi entistä enemmän, niitäkin yhä useammin puhelimella. Erityisesti naiset ovat lisänneet puhelimen käyttöään ja aktiivisuuttaan sosiaalisessa mediassa.
Puhelinta käytetään yhä monipuolisemmin viestintään, sosiaalisen mediaan ja erilaisiin sovelluksiin.
– Yhä suurempi osa puhelimen käytöstä liittyy liikkuvan kuvan katseluun. Puhelimen kokonaisvaltainen käyttö ja TV-sisällön kulutus kasvavat molemmat, ja tämä kertoo siitä, että digitaalinen ajankäyttö muuttuu yhä mobiilimmaksi, kommentoi Hagman.
Noin 14 % suomalaisista on älypuhelimen heavy-usereita, joilla puhelin on kädessä koko ajan tai vähintään 15 minuutin välein. Tässä ryhmässä korostuvat Apple-puhelinten käyttäjät ja 15–24-vuotiaat vastaajat. Kolmasosa nuorista tunnustaa, että heidän on vaikea irrottautua puhelimestaan.
Noin 15 % suomalaisista on edelleen puhelimen käytön suhteen hyvin passiivisia: puhelin tulee mieleen lähinnä silloin, kun se soi tai kun siihen tulee viesti. Passiivisten joukossa korostuvat Symbian-käyttöjärjestelmän puhelimen omaavat vastaajat.
Tutkimus toteutettiin huhtikuussa 2016 ja siihen osallistui 1036 15–74-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen toteutti Norstat Finland Oy.
DNA:n some-barometri
Sosiaalisen median käyttö, kaikki suomalaiset
(Suluissa on esitetty viime vuoden luku, jos tämä on saatavilla.)
YouTube 83 % (61 %)
Facebook 75 % (68 %)
WhatsApp 59 %
Facebook Messenger 51 %
Keskustelupalstat 46 % (17 %)
Blogit 34 % (18 %)
Instagram 28 % (15 %)
Twitter 24 % (16 %)
LinkedIn 22 % (16 %)
Päivittäin käytössä, kaikki suomalaiset
Facebook 58 %
WhatsApp 38 %
Facebook Messenger 22 %
YouTube 21 %
Instagram 14 %
TOP 15 puhelimen sovellukset
(Sovelluksia käyttävien ladatuimmat sovellukset. Suluissa on esitetty viime vuoden luku, jos tämä on saatavilla.)
WhatsApp 80 % (66 %)
Facebook 71 % (72 %)
Gmail 69 % (62 %)
Google Maps 64 % (69 %)
Facebook Messenger 59 % (50 %)
YouTube 57 % (70 %)
Skype 50 % (38 %)
Yle Areena 41 % (60 %)
Ilta-Sanomat 39 % (52 %)
Spotify 37 % (42 %)
Iltalehti 33 % (47 %)
Foreca 33 %(48 %)
Fonecta Caller 32 % (37 %)
Instagram 32 % (22 %)
Google Hangouts 30 % (8 %)


Saat kympillä 60 euroa pelirahaa ja ilmaiskiekat

Yhdellä 10 € talletuksella saat

  • 60€ pelirahaa
  • 25 ilmaiskierrosta Book of Deadiin
  • Bratislavan kasinomatkan arvonta

Jä vastaus

Your email address will not be published.