Se ikuinen kysymys… Mikä on oikea mitta miehen sukupuolielimelle? Asiaan ei varmasti koskaan saada täydellistä selvyyttä, mutta fakta kuitenkin on, että miesten peniksen mitta vaihtelee maailmassa melko suuresti maiden ja maanosien välillä.

Joissakin maissa miesten elimet ovat keskiarvoisesti huomattavasti suurempia kuin muissa, ja päinvastoin. Asiaa on tietenkin tutkittu laajalti ja on tehty virallisia mittauksia, joiden perusteella eri maita on asetettu järjestykseen peniksen pituuden mukaan.

Alla olevassa kuvassa näkyvät luonnollisessa koossa keskiarvoiset mitat erektiossa olevasta peniksestä. Keskiarvoisesti suurimmat penikset ovat afrikkalaisilla miehillä, joista selkeää ykkössijaa pitävät kongolaiset 17,9 sentin keskiarvolla. Koko maailman keskiarvo on 14,0 cm, jonka yläpuolella ovat Pohjoismaat, paitsi Suomi. Tanskalaisilla miehillä on Pohjoismaiden pisimmät penikset. Tanskalainen penis on keskiarvoisesti 14,9 cm pitkä, ruotsalainen 14,8 ja norjalainen 14,3. Suomalaiset miehet jäävät hieman maailman keskiarvon taakse 13,8 cm mitallaan.

Maailman lyhyimmät penikset löytyvät Aasiasta, jossa keskiarvo on 10,9 cm. Listan hännillä on Nepal, jossa miesten peniksen pituus on keskiarvoisesti 9,3 cm.

Yleisesti on vallalla käsitys, ainakin miehillä itsellään, että penis ei voi koskaan olla liian iso, mutta se voi kyllä olla liian pieni. Tämä käsitys on tyrmätty niin naisten kuin tieteenkin puolesta. Jos penis on liian suuri, yhdyntä voi olla kivulias naiselle ja miehen voi olla vaikea saada kestävää erektiota. Pientä penistä voi puolestaan kompensoida erilaisin tavoin, esimerkiksi hieromasauvalla tai vibraattorilla.

Alla oleva kaavio perustuu maailmanlaajuiseen mittaukseen, josta raportoi Average Height -sivusto. Kaaviossa peniksen mitat näkyvät luonnollisessa koossa, tummin väri pisimpänä. Vaalean harmaa väri edustaa maailman keskiarvoa ja pinkki Aasian keskiarvoa.