Kondomin käyttö ei olekaan niin helppoa, kuin luulisi. Sexual Health -lehdessä julkaistun, laajamittaisen analyysin mukaan kondomin oikein käyttäminen ei ole lähellekään itsestään selvä taito. Analyysissä tarkasteltiin 50 tutkimusta 14 eri maasta 16 vuoden ajalta.
Tässä 10 yleisintä virhettä, joita ihmiset tekevät käyttäessään kondomia:
1. Liian myöhäinen laitto. Kondomi tulisi laittaa ennen yhdyntää, ei sen aikana.
2. Liian aikainen poistaminen. Kondomia ei tule ottaa pois ennen kuin yhdyntä on saatu päätökseen.
3. Kondomin auki rullaaminen ennen paikalleen laittamista. Kondomi tulee rullata suoraan peniksen päälle ja loppuun saakka.
4. Kondomin päähän jää ilmaa. Kumin säiliöosasta tulee puristaa ilma pois kondomin asettamisen yhteydessä, muuten kondomi saattaa hajota.
5. Väärinpäin. Jotkut rullaavat kondomin ”väärältä” puolelta, mikä vaikeuttaa sen asettamista huomattavasti ja lisää rikkoutumisen riskiä.
6. Aukaiseminen terävällä esineellä. Kondomia ei saa ottaa pakkauksesta esim. saksien avulla, vaan pelkillä sormilla.
7. Tarkistuksen väliin jättäminen. Kondomi tulisi havaita ehjäksi ennen yhdyntää, mutta vain harva tekee niin.
8. Vääränlainen poistaminen. Monet poistavat kondomin väärin. Kondomi tulee poistaa peniksen päältä vetämättä, venyttämättä tai kääntelemättä siten, että siemenneste ei valu pois ennen aikojaan.
9. Uudelleenkäyttö. Kondomia ei saa käyttää uudelleen.
10. Säilytys. Jotkut säilyttävät kondomeja esimerkiksi lompakossa tai laukussa, jossa ne saattavat rikkoutua. Kondomeja tulisi säilyttää sisällä, kuivassa ja viileässä.
Lähde: LiveScience