Inhoatko hyttysiä? Näin pääset niistä eroon luonnollisin keinoin.

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin suuri määrä hyttysiä tyynenä ja täydellisenä kesäiltana. Hyttysten puremien aiheutrtama kutina yhdistettynä ärsyttävään ininään ovat yhdistelmä, joka saa ainakin minut hermoraunioksi.

Kaupat notkuvat erilaisia hyttysmyrkkyjä, mutta nekin tuovat mukanaan omat haittavaikutuksensa ja ovat muutenkin kalliita. Tämän vuoksi paras idea onkin istuttaa omalle pihalle sellaisia kasveja, jotka hoitavat karkottamisen luonnostaan ilman ylimääräisiä kemikaaleja. Kaiken lisäksi voit hyötyä istuttamistasi kasveista niin visuaalisesti kuin kulinaarisestiki.’

Kuva: pixabay

1. Sitruunaruoho

Sitruunaruohoa kannattaa kasvattaa puutarhassa tai parvekkeella, jossa hyttyset viihtyvät. Voit käyttää sitruunanruohoa myös ihollasi: murskaa lehdet ja hiero hyväntuoksuinen aine ihollesi, tämä auttaa pitämään hyttyset loitolla. Sitruunaruoho ei välttämättä torju hyttysiä yhtä tehokkaasti kuin kaupasta saatavilla olevat kemikaalit, mutta kyseessä on huomattavasti terveellisempi vaihtoehto!

Sitruunaruoho viihtyy parhaiten aurinkoisella paikalla, jossa vesi kiertää nopeasti.

2. Basilika

on ihanan makuinen ja tuoksuinen yrtti — mikä parasta se pitää myös hyttyset loitolla. Basilikan lehtiä voi myös murskata ja hieroa iholle — tämä antaa parhaimmillaan jopa 100% suojan!

Basilika kasvaa nopeasti ja se viihtyy niin sisätiloissa kuin ulkonakin. Basilikan varsia voi myös leikata ja laittaa vesilasiin, jonka seurauksena varsi kasvattaa juuret ja sinulla on nopeasti kaksi kasvia!

3. Kissanminttu

Kissanminttu on yksi parhaita luonnollisista hyönteistentorjujista. Se sisältää ”nepetalaktoni” -nimistä kemikaalia, jota itikat inhoavat.

Pidä kuitenkin mielessä, että kyseinen yrtti houkuttelee paikan päälle myös kissoja. Istuta kissanminttua paikkoihin, jossa kissat eivät voi aiheuttaa harmia vieressä kasvaville kukille tai kasveille.

Kissanminttu kasvaa nopeasti ja se on erittäin helppohoitoinen. Voit hieroa murkastuja kissanmintun lehtiä ihollesi ja saat kaksinkertaisen suojan.

4. Sitruunamelissa

Sitruunamelissan lehdet tuoksut sitruunalta ja niissä on myös pieni mintun vivahde. Sitruunamelissa pitää hyttyset loitolla ja houkuttelee paikalle myös pölyttäjiä, kuten esimerkiksi perhosia ja kimalaisia.

Hiero sitruunamelissan lehtiä paljaisiin kohtiin, joilla hyttysillä on tapana iskeä. Sitruunamelissa kestää kuivuutta, se kasvaa nopeasti ja kestää harvennuksen — tämän vuoksi se sopii erinomaisesti myös parvekkeille!

5. Laventeli

Laventeli tuoksuu ihanalta, mutta harva tietää, että sillä on myös rentouttava ja rauhoittava vaikutus. Laventeli pitää myös itikat loitolla ja saat nauttia ihanasta kesäillasta ystäviesi tai perheesi kanssa. Istuta laventelia lähelle paikkoja, joissa vietätte iltaa (esimerkiksi grillikatokseen, huvimajaan ja ovenpieliin.)

Voit lisätä suojaa, hieromalla laventelin lehtiä ihollesi.

6. Piparminttu

Piparminttu tuoksuu ihanalta, mutta hyttyset eivät voi sietää sen hajua. Hiero ihollesi murskattuja piparmintun lehtiä ja istuta niitä paikkoihin, joissa istutte yhdessä vieraiden kanssa.

7. Rosmariini

Rosmariini maustaa liharuoat ihanalla maullaan, harva kuitenkin tiesi sitä, että se pitää myös hyttyset tehokkaasti loitolla. Rosmariini kasvaa myös sisätiloissa, mutta varmista, että se saa tarpeeksi auringonvaloa.

Heitä muutama rosmariinin oksa nuotioon, jonka äärelle olette kokoontuneet. Palava rosmariini täyttää ilman miellyttävällä tuoksulla, jota hyttyset inhoava

Jaa tämä artikkeli ystävillesi!