Perjantai 13. päivä on yleisesti tunnettu epäonnen päivä, mutta moni ei enää muista, minkä takia näin on.
”Varokaa, tänään on epäonnen päivä!” Tällaisia varoituksia yleensä kuullaan kuukauden 13. päivänä silloin kun se sattuu perjantaille. Aivan tarkkaa syntyaikaa tälle taikauskolle ei tiedetä, mutta teorioita riittää.
Historialliset uskomukset
Joidenkin mielestä uskomus alkoi jo Raamatun ajoista, koska Raamatun mukaan Jeesus ristiinnaulittiin perjantaina ja hänen viimeisellä illallisellaan oli 13 osallistujaa.
Viikinkitarustoissa pahuuden jumala Loki tappoi valon ja ilon jumalan Balderin, kun läsnä oli 13 vierasta. Tästä syntyi uskomus, että jos ruokapöydässä on 13 henkilöä, yksi heistä tulee kuolemaan.
Joidenkin mielestä uskomus alkoi vuonna 1307, kun Ranskan kuningas Filip IV määräsi perjantaina 13. päivä satojen temppeliherrain ritarikunnan jäsenten massateloituksen.
Myös 1300-luvulla kirjoitetuissa Canterburyn tarinoissa perjantai 13. päivä leimattiin epäonnen päiväksi.
Modernin ajan epäonni
Arvostettu italialainen säveltäjä Gioachino Rossini, joka sävelsi mm. Wilhelm Tell -oopperan, kuoli perjantaina 13. päivä vuonna 1868.
Perjantaina 13. marraskuuta 1970 osui 161 km/h puhaltanut trooppinen hirmumyrsky tiheään asutulle Gangesin suistomaalle Itä-Pakistanissa (nykyisessä Bangladeshissa), surmaten arviolta 500 000 ihmistä. Kyseessä oli 1900-luvun pahin trooppisen hirmumyrskyn aiheuttama onnettomuus.
Perjantaina 13. lokakuuta 1972 sattui Andien lento-onnettomuus, jossa selviytynyeet joutuivat turvautumaan kannibalismiin pysyäkseen hengissä.
Vuonna 1976 New Yorkissa asunut Daz Baxter oli niin peloissaan kyseisestä päivästä, että hän uskoi turvallisimman paikan itselleen olevan sänkynsä alla. Baxter kuitenkin kuoli perjantaina 13. päivä, kun hänen asuinkerroksensa lattiat luhistuivat.
Vuonna 2010 salama iski 13-vuotiaaseen poikaan Suffolkissa perjantaina 13. päivä klo 13:13.
Costa Concordian karilleajo (kuvassa) tapahtui perjantaina 13. tammikuuta vuonna 2012.
Isis-järjestön terrori-iskut Pariisissa tapahtuivat perjantaina 13. marraskuuta vuonna 2015.

13 pelätty luku
Yhdysvalloissa lukua 13 pelätään niin voimakkaasti, että taloissa ei ole lainkaan 13. kerrosta. Tutkimusten mukaan Yhdysvalloissa menetetään yli 750 miljoonaa dollaria aina kun 13. päivä sattuu perjantaille, sillä ihmiset eivät tuolloin noudata normaaleja rutiinejaan ja pysyttelevät mieluummin kotona. Kenties suosittu kauhuelokuvasarja Perjantai 13. on osasyyllinen tähän.
13. päivän pelko on diagnosoitu sairaudeksi
Tämän epäonnen päivän pelko on jopa diagnosoitu sairaudeksi, jolla on jopa kaksi nimeä: friggatriskaidekaphobia ja paraskevidekatriaphobia. Sanat pohjautuvat norjan ja kreikan kielistä ja ne liittyvät viisauteen, pelkoon, perjantaihin ja numeroon 13.
Pitääkö tätä päivää pelätä?
Onko perjantai 13. päivän pelossa oikeasti perää? Tutkimusten mukaan perjantaina 13. päivä ei yleisesti tapahdu normaalia enempää onnettomuuksia, sairaalakäyntejä eikä luonnonmullistuksia. Kenties perjantaina 13. päivä kohdannut epäonni vain kerrotaan ja uutisoidaan laajemmin, kuin muina päivinä tapahtuneet ikävät asiat.
Jatketaan siis rauhassa tätä päivää, joka on aivan samanlainen kuin muutkin päivät, paitsi siinä, että tänään alkaa viikonloppu!
Kuva: Wikimedia commons