Hampaiden terveyden ylläpito vaikuttaa kokonaisvaltaisesti kehon hyvinvointiin.

Hampaiden peseminen aamuin ja illoin on jo hyvä alku, mutta päivän aikana hampaasi kokevat erilaisia happohyökkäyksiä, joita ei tule aina ajatelleeksi.

Voit kätevästi vaikuttaa suun hyvinvointiin arkisilla ruokailuvalinnoilla, esimerkiksi lisäämällä lounasateriasi joukkoon parskaalia tai nauttimalla karkkien sijaan mansikoita.

Jos olet kokeillut jo kaikki mahdolliset konstit hampaiden valkaisuun tuloksetta, suosittelemme tutustumaan näihin luonnollisiin keinoihin!

1. Parsakaali

Parsakaali pitää sisällään aimo annoksen rautaa, joka suojelee hampaiden kiillettä suun happohyökkäyksiltä.

Hammastutkimuksiin erikoistunut European Journal of Dentistry suoritti tutkimuksen, jonka tulokset viittasivat parskaalin puhdistavan ja kiillottavan hampaita tehokkaasti.

Hyvän hammaskiilteen ylläpitäminen johtaa hampaiden vähentyvään reikiintymiseen ja värjäytymiseen.

2. Juusto

Juusto pitää sisällään kalsiumia, joka muiden maitotuotteiden lailla vahvistaa ihmisen luustoa. Juusto estää myös plakin kertymistä ja reikien syntymistä.

Juusto sisältää hampaita vahvistavan kalsiumin lisäksi fosforia, joka edistää hampaiden kiillettä.

3. Ananas

Ananas on hedelmistä ainoa, joka sisältää bromelaiinia. Bromelaiinia lisätään erilaisiin hammastahnoihin, jotka poistavat hampaidan värjäytymiä.

Ananaksen sisältämä bromelaiini toimii myösmoniulotteisena terveyden edistäjänä, sillä sen on todettu ehkäisevän syöpää sekä edistävän sydämen ja verisuonten terveyttä.

4. Sipuli

Huomio! Nämä sipulin hyödyt täyttyvät vain, kun sipuli nautitaan raakana.

Kaikki tietävät sipulin aiheuttavan ihmiselle pahanhajuisen hengityksen. Hengityksen haiseminen viittaa sipulin vahvaan rikkipitoisuuteen, jonka ansiosta suussa oleva bakteerikanta laskee. Rikin avulla voidaan siis välttyä kätevästi hampaiden reikiintymiseltä.

5. Kala

Kalat ovat tunnettuja omega-3 rasvahapoistaan, jotka suojelevat suuta tulehduksilta.

Omega-3 rasvahappojen avulla ennaltaehkäistään ientulehduksia, jotka voivat johtaa pahimmassa tapauksessa hampaiden putoamiseen.

6. Tummanvihreät kasvikset

Suojaa hampaitasi lisäämällä ostoskoriisi vaikkapa pinaattia tai lehtikaalia.

Tummanvihreät kasvikset sisältävät paljon mineraaleja, jotka luovat suojaavan kerroksen hampaiden ympärille. Nämä kasvikset estävät myös tahrojen tarttumista hampaiden pintaan.

7. Rusinat

Tutkimukset ovat osoittaneet, että murojen syönti aamulla rusinoiden kera puhdistaa hampaitasi huomattavasti paremmin kuin ilman rusinoita.

Rusinat edistävät syljen eritystä ja pitävät hampaat erossa plakkiintumiselta, reikiintymiseltä sekä värjääntymiseltä. Rusinat myös neutralisoivat suussa olevia happoja ja edistävät hampaiden säilymistä luonnollisen valkoisina.

8. Omena

Omenahappoa löydät usein lisättynä kaupasta ostamastasi hammastahnasta. Omenahappo edistää syljen erittymistä, mikä toimii jo itsessään hampaiden puhdistajana.

Omenaa voidaan ajatella hampaille suunniteltuna pikapesuna. Omenan syönti myös hoivaa ikeniäsi ja edistää niiden terveyttä.

9. Mansikka

Omenien tavoin mansikat sisältävät hampaita suojelevaa happoa. Samalla ne sisältävät myös tärkeitä antioksidantteja, jotka estävät värjäytymistä aiheuttavien bakteerien kertymistä.

Mansikoiden sisältämä C-vitamiini ennaltaehkäisee myös suun tulehduksia.

10. Vesi

Päivittäinen veden juominen pitää hampaat valkoisina ja lisää syljen eritystä, joka suojelee hampaita.

Veden avulla ylläpidät hampaitasi puhtaan valkoisina ja erossa ruoan jäämiltä. Juo siis vettä päivittäin ja huuhtele hampaita.

Lähde: Naturalon