Ärtyneisyys ja univaikeudet ovat stressin näkyvimpiä merkkejä.

Liiallisella stressillä on usein haitallisia vaikutuksia terveyden kannalta. Varsinkin näin loppuvuodesta hektisen työn lisäksi joulun valmistelut lisäävät monien stressiä.

Seuraavassa on koottuna seitsemän vinkkiä, joiden avulla stressiä voi vähentää.

1. Säännölliset tauot

Paineistetussa tilanteessa taukojen pitäminen on tärkeää. Tauot kannattaa pitää ulkona, koska ulkoilun on todettu parantavan mielialaa. Eli jos asiat tuntuvat kaatuvan päälle, ota vaikka pieni happihyppy läheisessä puistossa.

2. Opi rentoutumaan

Esimerkiksi jooga ja pilates ovat hyviä keinoja, joiden avulla voi opetella rentoutumaan. Hengityksen hidastaminen ja lihaksien jännityksen laukaiseminen helpottavat stressiä, ja sen voi tehdä jopa istualtaan työpöydän ääressä.

3. Organisoi

Listan laatiminen tehtävistä asioista helpottaa järjestämään asioita ja auttaa hahmottamaan työtehtävien kokonaisuuksia.

4. Priorisoi

Listaa asiat, jotka tulee saada tehdyksi. Laita omaan listaan ne, jotka saat itse tehdyksi ja toiseen listaan ne, joihin tarvitset apua. Ole realistinen siitä, mitä annetussa ajassa voi saavuttaa ja pyydä rohkeasti apua.

5. Ota taka-askel

Jos sinulla on jatkuva stressi, ota hieman etäisyyttä ja tarkastele kokonaisuutta. Yritä tunnistaa ne asiat, jotka aiheuttavat stressiä ja mieti miten niitä voi muuttaa.

6. Paranna elämäntapoja

Syö terveellisesti, nuku riittävästi ja varaa aikaa myös liikuntaan.

7. Avaudu

Älä pidä ongelmia sisälläsi, vaan puhu niistä jonkun kanssa.

Lähde: Daily Star

Kuva: Pixabay