Jättitutkimus: Punaisen lihan syöminen lyhentää elinikää!

Metropoli
liha-pihvi-pixabay

Kahdeksan vuotta kestäneen suuren tutkimuksen tulokset on julkistettu, ja ne ovat huonoja uutisia varsinkin punaisen lihan ystäville.

Tutkimus toteutettiin Yhdysvalloissa ja siihen osallistui  53 553 naispuolista 30-55-vuotiasta sairaanhoitajaa sekä 27 916 miespuolista 40-75-vuotiasta terveysalan työntekijää.

Tutkimuksessa todettiin, että prosessoidun ja prosessoimattoman punaisen lihan syöminen vähintään 3,5 kertaa viikossa kasvattaa riskiä ennenaikaiseen kuolemaan 10 prosentilla. Punaiseen lihaan lukeutuvat nauta, sika ja lammas. Punaisen lihan syöminen on jo aiemminkin yhdistetty erilaisiin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydänsairauksiin ja erilaisiin syöpiin.

Tutkimuksen osallistujilla ei kenelläkään ollut alussa sydänsairauksia eikä syöpää. Terveydentilaa seurattiin neljän vuoden välein ja samalla esitettiin tarkkoja kysymyksiä ruokatavoista.

Tutkimuksen aikana menehtyi yhteensä 14 019 tutkittavista ihmistä, joista 8 426 oli naisia ja 5 593 miehiä. Yleisimmät kuolinsyyt olivat sydänsairaudet, syöpä, hengityssairaudet ja neurodegeneratiiviset sairaudet.

Prosessoidun lihan, kuten pekonin ja makkaroiden lisääminen ruokavalioon vähintään 3,5 kertaa viikossa johti 13 % suurempaan kuolemanriskiin. Prosessoimattoman punaisen lihan lisääminen aiheutti 9 % korkeamman riskin eliniän lyhentymiseen.

Punaisen lihan vaihtaminen ns. valkoiseen lihaan (mm. kana, kalkkuna ja kala) sekä kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin pienensi kuoleman riskiä sekä naisilla että miehillä. Esimerkiksi yhden päivittäisen punaisen lihan annoksen vaihtaminen kalaan vähensi kuoleman riskiä peräti 17 %.

Englannissa Oxfordin yliopiston tutkijat ovat suositelleet veroa prosessoidulle punaiselle lihalle, kuten pekonille ja makkaroille. Heidän mukaansa lihan verottaminen kaikissa maailman maissa vähentäisi vuosittain maailmanlaajuisesti jopa 220 000 kuolemaa, jolla säästettäisiin yli 35 miljardia euroa terveydenhoitokuluissa.

Lähde: Independent

  • Luetuimmat
  • Uusimmat