Onko syy vatsavaivoihisi edelleen arvoitus? Sinulla ei ole laktoosi-intoleranssia eikä keliakiaa, mutta vatsa vain vihoittelee? Syynä saattaa olla melko tuntematon mutta yllättävän yleinen vaiva, joka on kuitenkin helppo selvittää. Lue alta miten saat selville, onko sinulla tärkkelysintoleranssi.
Tärkkelysintoleranssi on sairaus, jonka vaivat muistuttavat laktoosi- ja gluteeniyliherkkyydestä koituvia vatsavaivoja. Kasvien sisältämä varasokeri eli tärkkelys ei aina pysty pilkkoutumaan ohutsuolessa imeytyvään muotoon. Ylimääräinen tärkkelys, joka ei ehdi pilkkoutumaan, siirtyy suoraan paksusuoleen, jossa bakteerit käyttävät sitä ravinnokseen ja lisääntymiseen. Bakteerien nopea ja runsas lisääntyminen aiheuttaa myrkytystilan, joka pilaa suolistoflooran ja elimistön aineenvaihdunnan kokonaisvaltaisesti. Pitkään jatkuessaan tällainen tila aiheuttaa maksassa vakavia toimintahäiriöitä. Mädättäjäbakteerit synnyttävät runsaasti ammoniakkia aineenvaihdunnassaan, joka pääsee vereen ja kulkeutuu aivoihin, aiheuttaen vakavia aivosähkötoiminnan häiriöitä. Tämä puolestaan aiheuttaa unettomuutta ja keskittymishäiriöitä. Tärkkelysintoleranssi aiheuttaa myös refluksia.
Tärkkelysintoleranssin yleisimmät oireet ovat turvotus, voimattomuus, paksusuolen turpoaminen, närästys, röyhtäily, ripulin ja ummetuksen vaihtelu, aamuinen äkillinen vessantarve sekä runsas kaasun muodostus. Mikäli kärsit näistä vaivoista ja aiheuttajaa ei ole vielä löytynyt, on syytä epäillä tärkkelysintoleranssia. Asian voi selvittää kokeilemalla ruokavaliota, jossa vältetään suuria tärkkelysmääriä. Riisi, viljavalmisteet, peruna ja pasta sisältävät runsaasti tärkkelystä.