Monivaiheinen unirytmi poikkeaa normaalista unirytmistä siten, että henkilö nukkuu useampana ajankohtana lyhyempiä jaksoja.
Monivaiheisen unirytmin puolestapuhujien mukaan sen suurimmat edut ovat kehittynyt luovuus sekä keskittymiskyky, ja että sen avulla elämään saadaan paljon enemmän valveillaoloaikaa. Muun muassa Leonardo da Vincin ja Thomas Alva Edisonin väitetään käyttäneen monivaiheista unirytmiä.
Monivaiheisen unirytmin metodeja on monia, joista tiukin on Uberman, jossa yöunet korvataan vuorokauden ajalle jaettaville 6 torkulle, joista kertyy yhteensä 2 tuntia unta koko vuorokaudelle. Ubermanin noudattajien lasketaan saavan elämänsä aikana peräti 20 vuotta enemmän valveillaoloaikaa. Mutta onko se terveellistä, järkevää tai edes mahdollista?
Buzzfeedin Ryan Bergara innostui kokeilemaan monivaiheista unirytmiä nähdäkseen, miten se vaikuttaisi häneen. Hän kokeili ”Everyman”-metodia, jossa yöllä nukutaan 4,5 tuntia ja päivällä otetaan kaksi 20 minuutin torkkua.
Uniasiantuntijoiden mukaan ihminen tarvitsee vähintään 7 tuntia yöunta pysyäkseen terveenä ja toimintakykyisenä, joten Bergara halusi nähdä kokeilullaan, pitääkö tämä paikkansa hänen kohdallaan.
Bergara kertoo videolla ensimmäisten kahden päivän olleen erittäin vaikeita. Hänen energiansa ei tuntunut riittävän treenaamiseen tai edes päivittäisiin rutiineihin.
Neljännen päivän kohdalla Bergara oli täysin uupunut.
– Olen niin aivokuollut juuri nyt, en pysty tekemään yhtään mitään. Ja koska en jaksa tehdä mitään, on niin paljon vaikeampi pysyä hereillä, Bergara sanoo videolla.
Viidentenä päivänä hän sanoi voivansa paremmin, ja nauroi sitten hysteerisenä puoli tuntia, koska hänen pomonsa oli kertonut hänelle tekevänsä kotitekoista hummus-tahnaa.
Kuudentena päivänä Bergara kertoi päänsärkynsä olevan pahempaa kuin kertaakaan kuluneen viikon aikana ja että hän tunsi tulevansa kipeäksi.
Seitsemäntenä päivänä Bergaran oli pakko luovuttaa ja mennä nukkumaan. Ylimääräisten torkkujen jälkeenkin hänellä oli vielä erittäin huono olo.
Lopulta Bergara totesi oppineensa, miten elintärkeää on saada riittävästi unta pystyäkseen toimimaan. Hän myös sanoi, ettei kokenut olleensa yhtään luovempi tai keskittyneempi kokeilun aikana, ja että ylimääräinen valveillaoloaika ei ollut ”sen arvoista”.
Alla video Ryan Bergaran kokeilusta.

Lähde: Providr
Kuva: YouTube / BuzzFeedBlue